, 10. august 2018

Historiequiz – hva kan du om forrige århundre?

Samlerhuset, Olav V, George Harrison, Ringo Starr, Watergate-komplekset, Mötley Crüe og Harald Eia
Hva kan du om Olav V, The Beatles, Watergate, åttitallsmusikk og nittitalls-TV? Ta vår historiequiz og finn ut!

Vår historiequiz handler ikke om konger og kriger, vi snakker ikke om markebol eller Eidsvoll. Bare de siste fem tiårene i det forrige århundre kommer med. Men hva kan du egentlig om femtårene, sekstiårene, syttiårene, åttiårene eller nittiårene?

Det skjedde mye mellom andre verdenskrig og Vladimir Putin tok over i Russland. Det var rock og britpop, Gerhardsen og Willoch, Rock Hudson/Doris Day til Tom Hanks/Meg Ryan og så videre. Vår historiequiz er derfor delt inn i fem deler, avhengig av hvilket tiår du føler deg trygg på.

 

Hva kan du om femtiårene?

Første del av vår historiequiz handler om femtiårene. Foreldrene ville at ting skulle være som de var. Ungdommene ville gjøre opprør og være seg selv. Bøker ble forbudt og så tillatt igjen. Vi fikk ny konge og «god aften, mitt navn er Cox».

Men hva kan du om femtiårene? Her kan du prøve deg på vår femtitallsquiz!

 

Hva kan du om sekstiårene?

Om femtiårene handlet om et forsiktig ungdomsopprør, var tiåret i andre del av vår historiequiz et virkelig brudd. Menn med langt hår, NRK med bredere appell (og TV), brudd på Arbeiderpartiets lange regjeringsrekke og en musikk ulikt alt annet man hadde hørt var bare noen av ingrediensene.

Men hva husker du om sekstiårene? Prøv deg på andre del av vår historequiz her!

 

Hva kan du om syttiårene?

Syttiårene var tiden med oljefunn (OK, det begynte i ’69) og oljekrise, med protester for og mot det meste, og med store forandringer i samfunnet. Dette var det siste tiåret med effektivt monopol på radio og TV, og det var nå Norge begynte å finne sin plass i verden. Vår historiequiz må strekke seg langt for å få med alle nyansene.

Er syttiårene ditt tiår?  Ta quizen vår her!

 

Hva kan du om åttiårene?

Sammenliknet med syttiårene, framstår åttiårene nesten som unisont. Enda det var jappetid og miljøvern, glasnost og Parental Advisory, punk og pop, Gro og Kåre, var det mindre spenning. Det var også optimisme. Norge hadde hatt verdenssuksess i musikk, og det gikk «så meget bedre». I hvert fall i en stund.

Vår historiequiz strekker seg bredt også her. Se hva du kan om tiåret da det ble lov med nærradio og sene åpningstider!

 

Hva kan du om nittiårene?

Tiåret der Norge ble best i verden på å gå på snø. Det var typisk norsk å være god. Det var typisk nittitalls å være,  heavy/grunge/indie/Britpop/country pop/boyband/girlband/trip-hop/eurodance. Eller hva enn alt het. Det var først og fremst et tiår der datamaskinene snek seg inn i de mange hjem.

Nittiårene er 20 år siden, stort sett, men mye er klart for de fleste. Men hva kan du om dette tiåret? Prøv quizen vår og finn ut!