, 10. juli 2018

Hva kan du om syttiårene?

syttiårene kassegitar Tråilltampen visesanger festivaler Norge
Visesanger, protester, EF-avstemninger, abortkampen, ABBA og totalfotball mot tysk fotball. Det var mye nytt og mange steile fronter i syttiårene.

Syttiårene fortjener sin egen quiz. Kan du nok om dette tiåret til å anse deg som en ekspert? Ta testen og finn ut!

Der femtiårene var ungdomsopprørenes tid og sekstiårene var det generelle opprørets tid, var syttiårene protestens tid. Det var sterke politiske krefter for og mot det meste. Dette var også en periode som fulgte eksperimenteringen innen musikk, og syttiårene fikk noen spesielle stjerner, enten de hadde blomsterkostymer, heldekkende sminke eller kassegitar.

Men syttiårene var mer enn dette. Det var også en tid med positiv utviklig, fremgang, farge-TV, selvbestemt abort, apache-sykkel og Pizza Grandiosa. Men hva kan du om tiåret?

 

Quiz om syttiårene

I 1970 fikk Kristiansund en flyplass. Hva heter den?

Riktig! Feil

Kvernberget ble flyplass etter Vikra ved Ålesund, men før Moldes flyplass Årø.

Hvem stiftet et parti "til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep" i 1973? Partiet skiftet navn i 1977.

Riktig! Feil

Anders Lange døde året etter at partiet ble stiftet.

Oljekrisen traff landet i dette året, så kongen måtte ta T-banen. Det var ett år siden Norge stemte nei til EF og Norge deltok i Eurovision Song Contest med Bendik Singers. Dette var ikke et OL-år. Hvilket år?

Riktig! Feil

Bendik Singers, oppkalt etter Arne Bendiksen, endte på sjuendeplass i den internasjonale finalen. Vinner ble Luxembourg.

Dette landslaget var den evige toer i VM i fotball, med to tapte VM-finaler (1974 og 78) og blendende totalfotball. Hvilket landslag er det?

Riktig! Feil

Nederlands store navn var særlig Johan Cruyff og Johann Neeskens.

Gultieren med Christian Michelsen ble erstattet i 1972 (men var gyldig til og med 1973). Hvem var på den nye tieren?

Riktig! Feil

Den nye seddelen fikk navnet blåtieren. Interessant nok gikk Nansen opp fra femmer til tier.

Denne kommunistiske lederen sto bak den proletære kulturrevolusjon og det store spranget fremover, begge med katastrofale følger. Likevel var han en helt i sitt hjemland. I 1976 døde han. Hvem var det?

Riktig! Feil

Mao Zedong lyktes i å samle Kina til ett land for første gang på nesten 100 år. Slik hadde han en viktig rolle på godt og vondt.

Syttiårene var visesangenes tiår. En litt annerledes visesanger debuterte i 1970 med "1001 fnatt". Hvem var det?

Riktig! Feil

Sunde fulgte opp med "Det var det året det var så bratt" året etter.

Fargefjernsyn fikk mange motstandere da det kom. Hvem parodierte de mer puritanisitske motstandere av farge-TV med kommentaren "Me får finne oss i at synda har kome til jorda, men me vil ikkje ha ho i fargar"?

Riktig! Feil

Førde var en aktiv politiker i Arbeiderpartiet på denne tiden. Enkelte har feilaktig trodd at Førde selv delte dette synspunktet, men den vittige politikeren markerte seg som en nytenker som kringkastingssjef på 90-tallet.

Et bygningskompleks i Washington DC fikk oppmerksomhet da den delen som var brukt som Demokratenes hovedkvarter ble avlyttet. Sporene førte helt til president Nixon, som gikk av heller enn å gi fra seg noen av båndene. Hva het komplekset som ble avlyttet?

Riktig! Feil

"Watergate" er nå et uttrykk for avlytting av motstandere eller konkurrenter.

På slutten av 1970-tallet var Israel det store landet i Eurovision Song Contest, mens Norge fikk null poeng for andre gang. I 1979 hadde Tysklands bidrag samme navn på band og sang, oppkalt etter en hærfører og erobrer. Hva het de - og den svært drøye discolåta?

Riktig! Feil

Egentlig het de "Dschinghis Khan", men vi tok den norske stavemåten.

Hva kan du om syttiårene?
Langhåra laban
Gratulerer, du er en vaskeekte søttitallsekspert! Om det er fordi du er tilhenger av progrock, protester, cordfløyel eller slengbukser går vi ikke inn på, men flott innsats!
Kul kis
Dette var bra jobbet! Du har kontroll på mye på syttitallet.
Maser som et lokmotiv
Dette var ikke det du kunne best, men prøv igjen og se om det blir bedre.
Utdatert
Dette var ikke det du var mest med på, Prøv heller et annet tiår!

Share your Results: