, 28. august 2023

Samlerhuset med på kjempekul 100-årsfeiring!

Disneys Donald Duck, Skrue McDuck, Mikke Mus, Langbein og Pluto er mer enn bare tegneseriefigurer. De er del av norsk kultur. Nå er endelig offisielle mynter med dem tilgjengelige.

For 100 år siden i år ble selskapet Walt Disney Company stiftet. Selskapet gikk fra restene etter et konkursbo til verdens beste historiefortellere. I samarbeid med Disney har nå Barbados’ myntverk preget en serie mynter med våre favorittender, -mus og hunder i hovedrollene til salg i Norge og Europa. Samlerhuset er med på den offisielle markeringen.

 

Hva feirer vi?

Det hele startet i 1923, da Walt Disney og Ub Iwerks tok en kjempesjanse da de laget kortfilmen Alice’s Wonderland. En liten jente fikk se et animasjonsstudio med ekte tegnefilmfigurer som danset og hoppet foran henne. Via omveier ble filmen så populær at Disney og Iwerks endte opp i et eget studio i California. Firmaet. Disney Brothers Studio, ble stiftet 16. oktober 1923. Tre år senere ble firmaet til Walt Disney Studios og starten på et eventyr.

I 1928 tegnet Iwerks figuren vi kjenner som Disneys Mikke Mus, og sammen fikk de laget «Steamboat Willie». Denne ble en enorm suksess, og fra da av gikk Walt Disney Studios sin seiersgang. Både filmer og tegneserier ble svært populære. I 1937 laget Walt Disney Studios sin første helaftens spillefilm. Den var så revolusjonerende at den vant en æres-Oscar. Faktisk vant den åtte, én stor og syv små som sto på trappetrinn nedenfor den store.

 

Hva har dette med Norge å gjøre?

Det første Donald Duck-bladet kom til Norge i 1948, og siden har Norge vært et av verdens mest Donald-lesende folkeslag. Der amerikanerne ofte foretrakk Mikke Mus eller Skrue McDuck, var det den hissige anden i matrosdress som passet for nordmenn.

Donald-universet er så etablert at de er blitt del av vår dagligtale. En heldig person er en Fetter Anton. En rik person er en Onkel Skrue, og en stor samling verdier er en pengebinge. En person som er flink til å finne opp ting er en Petter Smart. B-gjengen fant til og med veien til Oslos kriminelle miljø på 1990-tallet.

Så stort var Donald Duck i Norge i etterkrigstiden at da en fortelling om en forsker fra sørstatene i USA ble oversatt til en vossing, ble det opprør fordi vossamålet ikke var godt nok. Helt til Stortinget kom historien, og flere Donald-blader ble fjernet fra offentlige biblioteker.

Disney-universet er nok likevel mest kjent for mange som de som ringer julen inn klokken tre. For mange er det ikke jul før man har sett Langbein prøve å spise maiskolber eller Donald få juling i snøballkrig av sine nevøer.

 

Hvordan er Samlerhuset involvert?

I anledning 100 år med Disney er det utgitt en helt spesiell myntserie. Denne har Samlerhuset sikret eksklusivitet til for det norske samlermarkedet. Serien fokuserer utelukkende på Walt Disney Companys venner fra Andeby, og det er naturligvis våre favorittfigurer fra Andeby-universet som er blant de utvalgte i myntserien.

Først ute er Donald Duck, den hissige anden som har like lite flaks som han har beskjedenhet. Donald Duck er sannsynligvis en av verdens mest gjenkjennelige figurer, delvis fordi han har så mange feil at vi alle kan le både av og med ham.

Deretter kommer resten av våre favoritter. Dette gjelder den smarte Mikke Mus, hans kjæreste Minnie Mus, den sjarmerende klønete Langbein, hunden Pluto og naturligvis Onkel Skrue.

Dersom du er interessert i myntene og hvordan du kan bestille dem, kan du se mer her!