, 15. februar 2024

Avduker maleri av Bergens siste krigsseiler

Denne uken avdukes portrettmaleriet «Skytteren» av krigsseiler, og bergemannen Nils Severin Økland, i Vestlandshuset, Bergen. – Malerier som dette vil bringe den viktige krigsseilerhistorien inn i fremtiden, sier adm. direktør Hans Petter Hongset i Samlerhuset.

Slik ble maleriet av Nils Severin Økland til slutt. Datteren var svært godt fornøyd med resultatet.

Avdukingen av maleriet skjer i forbindelse med markering av «The Battle of the Atlantic» og de norske krigsseilerne, i regi av Vestland fylkeskommune. Nils Severin Økland tjente på til sammen ni skip i løpet av andre verdenskrig, og han overlevde blant annet torpederingen av skipet M/T «Daghild».

Arbeidet Økland og de andre krigsseilerne utførte var et avgjørende, men ofte oversett bidrag under krigen. De navigerte farvannene under konstant trussel og risiko, og deres innsats var viktig for å opprettholde livsviktige forsyningslinjer under krigen.

– De norske krigsseilerne kan virkelig kalles havets helter, og mange av sjømennene betalte en høy pris for innsatsen. Vi er opptatt av historieformidling, og det er en stor glede å samarbeide om maleriet av Økland. I likhet med samleobjekter, er malerier som dette noe som både representerer fortiden og vil leve videre inn i fremtiden, sier Hans Petter Hongset, administrerende direktør i Samlerhuset, som er maleriets største sponsor.

Kunstner med krigshistorie i fokus

Nils Severin Økland og Ross Kolby fra 2023

Kunstneren bak portrettet er Ross Kolby, som de siste 12 årene har malt flere sentrale personer fra andre verdenskrig. Kolby har et klassisk uttrykk, kombinert med moderne symbolikk.

– Det har vært en ære å få lov til å møte og male Økland. Jeg er glad for at han fikk se et tidlig utkast før det var for sent, sier Kolby.

Økland døde i 2023, i en alder av 108 år. Noen år tidligere utga han memoarene sine i boken Aldri gi opp. I 2022 ble han slått til ridder av Den franske Æreslegionen av president Emmanuel Macron.

— Et seint, men godt takk til krigsseilerne i handelsflåten her i Vestland, sa fylkesordfører Jon Askeland. – Når jeg ble spurt om å ha maleriet med Nils Severin Økland her i Vestlandshus, så var det en selvfølgelig å takke ja til det, som representant for den viktige krigsinnsatsen vi er så takknemlige og stolte for i dag, la han til.

 

Aktuell påminnelse

Det er ikke første gang Samlerhuset har gitt bidrag til krigskunst. Som Norges største leverandør av samlerobjekter, mener Hongset det er viktig at å være med på å hedre krigsveteraner og fremme en viktig del av historien.

– Historie kan formidles via bøker, malerier og filmer, men også gjennom samlerobjekter som mynter, medaljer og frimerker. Uansett vil det være en påminnelse om fortidens hendelser og at vi har muligheten til å påvirke fremtiden, sa Hongset.

Sjef for Sjøforsvaret, Oliver Berdal var også opptatt av krigsseilernes bidrag. —Vi må ikke glemme at den innsatsen som ble gjort i forsvaret av Norge den gang er årsaken til at vi har kunnet leve i frihet. Og vi må ikke ta det forgitt, det ser vi også nå, med ny krig nær oss her i Europa.

Bjørg Elin Berdal, datteren til Nils Severin Økland, kommenterte at det var en stor glede for familien, og det sto stor respekt av innsatsen til ham og alle krigsseilerne. Om bildet kommenterte hun at «det var han selv opp av dagen».