, 20. februar 2024

Aldri før: Dobbelt preget på dagen

Preget på dagen er en tradisjonell måte å ære viktige hendelser eller personer. Nå kommer imidlertid en helt ny variant, preget på dagen to forskjellige steder!

 

Svært viktig sabotasjer markeres

Preget på dagen er rett og slett en handling der vi preger en mynt eller en medalje på samme dato som en viktig hendelse. Dette er typisk et jubileumsår. Av og til kan de være noens fødsel, men noe oftere er det en viktig hendelse. Akkurat en slik hendelse, nærmere bestemt senkingen av D/F Hydro, også kjent som Tinnsjøaksjonen, er bakgrunnen for dagens dobbeltpregning.

Norges innsats under andre verdenskrig er ofte underkommunisert utenfor landegrensene, men den var av avgjørende betydning. Spesielt viktig var de fire aksjonene felles kjent som Tungtvannsaksjonen. Den siste av disse, Tinnsjøaksjonen, ødela enhver mulighet for tyske tropper å transportere tungtvann fra Vemork fabrikker og videre til Tyskland. Aksjonen var fullstendig norsk, men med velsignelse fra London.

 

Preget på dagen på Kongsberg og i London

Siden Tinnsjøaksjonen var et nært samarbeid mellom Norge og Storbritannia, står myntverk både på Kongsberg og i London på hodet for å få til et nytt og spennende produkt, preget samtidig av begge myntverk for å markere hendelsens åttiårsjubileum. Det Norske Myntverket preger en minnemedalje. Myntverket i London, Tower Mint, preger en mynt på vegne av den britiske kronkolonien Gibraltar. Motivet på medaljen er en fallskjerm og et par kryssede ski. Dette er inspirert av symbolet til Special Operations Executive, som de norske sabotørene var del av. Motivet på mynten viser selve spregningen av jernbanefergen DF Hydro og tønnene på bunnen. 

Mynten og medaljen er del av tre sett, alle preget på dagen. Alle inneholder både jubileumsmetaljen og jubileumsmynten, i tillegg til tre mynter fra tiden. Det er en norsk 5 øre fra okkupasjonstiden, en britisk 6 pence og en tysk 5 reichsmark, i tillegg til en ampulle med tungtvann.