, 10. juli 2018

Hva kan du om sekstiårene?

quiz sekstiårene Peter O'Toole som spiller i hvilken film?
Sekstiårene har mange kjente filmer, deriblant denne. Men hva heter den?

Sekstiårene var mer enn hippier og Borten-regjeringen. Vi har samlet informasjon fra både inn- og utland og laget en liten quiz du kan bryne deg på om sommeren.

Mange forbinder sekstiårene med hippiebevegelsen, andre med The Beatles, Carnaby Street og fotball-VM i England. Så er de de som tenker på Borten-regjeringen der statsministeren måtte bære staur i bare underbuksene. Sekstiårene er noe helt for seg selv. Etablerte sannheter skulle rives ned og man skulle tenke nytt.

For de fleste var nok sekstiårene langt roligere og langt mindre hendelsesrike. Men man fikk vel med seg en del? Se hva du kan!

 

Quiz om sekstiårene

I Norge gikk regjeringen Gerhardsen av, og Norge fikk sin første borgerlige regjering siden 1935 - og det varte i nesten en måned. Hvilken ulykke førte til Gerhardsens avgang?

Riktig! Feil

Kings Bay-ulykken var en gruveulykke på Svalbard der 21 mennesker døde. Arbeiderpartiet ble felt da Sosialistisk Folkeparti støttet de borgerlige partienes krav.

I 1960 ble NRK lansert som en fjernsynskanal etter å ha holdt seg til radio tidligere. Året etter ble "Kvitt eller dobbelt" en stor suksess. Fra 1966 tok en skøytekommentator over, og ble en stor suksess. Han tok også opp programmet på 1980-årene fram til 1994. Hva het han?

Riktig! Feil

Knut Bjørnsen ble for den yngre garde sterkt knyttet til Kvitt eller Dobbelt, selv om han var ivrig sportskommentator også i friidrett.

Sekstiårene uten Beatles er som jul uten presanger. Så hvilket av The Beatles' album inneholdt "Lucy in the Sky with Diamonds" og "A Day in the Life", og regnes som et vanskille innen populærmusikk?

Riktig! Feil

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skal ha kommet til da Paul McCartney så på salt- og pepperbøsser. Ringo skal ha sagt om opptakene at han ventet så mye at han lærte seg å spille sjakk.

I 1963 vant Danmark for første gang, da med "Dansevise". For Norge gikk det dårlig, vi fikk for første gang null poeng. Hvem deltok for Norge i vår første av mange nullpoengere?

Riktig! Feil

Null poeng på den tiden var langt mindre eksepsjonelt, da poengsystemet var annerledes. Derfor regnes ofte "Mil etter Mil" som den første "egentlige" nullpoengeren.

I ett bestemt år ble en toøre laget bare for samlersett. Verdien av denne toøren ble derfor svært høy. Hvilket årstall sto det på den verdifulle mynten?

Riktig! Feil

Det ble avisoppslag om denne toøren, og mange skal ha lett etter om de hadde den i syltetøyglass eller pengepunger. Imidlertid var den altså bare i samlersett.

I 1969 ble det oppdaget olje i norsk farvann. Hvilket felt var det som ble oppdaget?

(Foto; Wikipedia)
Riktig! Feil

Det ble lett etter olje fra 1966, men først i 1969 ble det funnet olje. Norge kastet ikke bort tiden fra funnet ble gjort til oljefeltet ble definert og boring påbegynt.

Hva het den tynne, unge engelske jenta som var ekstremt populær fra midten av 1960-årene ("The Face of 1966"), og som regnes som en av verdens første supermodeller?

Bilde: Failuresque/Wikipedia
Riktig! Feil

Twiggy het egentlig Lesley Lawson, men hadde kallenavnet "Twigs" siden barndommen. Kallenavnet kan ha spilt på at hun var så tynn som en kvist ("twig" på engelsk).

I 1962 spilte Peter O'Toole hovedrollen i en av filmhistoriens store klassikere. Hva het den?

Riktig! Feil

Lawrence of Arabia ble en stor suksess, og vant 7 Oscar. O'Toole tapte beste skuespiller for Gregory Peck i "To Kill a Mockingbird".

I 1984 kom det ut en bok som harselerte med en hel generasjon som startet på slutten av 1960-årene. Boken antydet at de ikke spiste seipanetter. Hvem fikk gjennomgå?

Riktig! Feil

Boken ble svært populær i Norge. Forfatteren var Nils-Fredrik Nielsen. Han skrev enkelte andre tristesser, men ingen andre bøker.

Dyremyntene ble lansert i 1958, men var brukt i hele 1960-årene. På hvilken valør var denne hunden?

Riktig! Feil

1 krone hadde en hest, 25 øre en spurv og 5 kroner hadde ikke dyr.

Hva kan du om sekstiårene?
Mod
Du er en vaskeekte sekstitallsekspert. Så får du tillate om du heller vil være en rocker.
Nostalgiker
Nostalgien er kanskje ikke som den en gang var, men du har oversikt over gamle dager. Bra quizzet!
Hippie
Om du husker sekstitallet, var du ikke med på det, heter det. Og det er en så god unnskyldning som noen.
Streiting
Langhåra frikere er ikke din ting.

Share your Results: