, 10. juli 2018

Hva kan du om femtiårene?

quiz femtiårene Bill Haley Comets
Bill Haley and the Comets lanserte rock and roll i Europa i dette tiåret. Men hva het sangen? Og hva annet hendte?

Hva kan du om femtiårene? Prøv vår quiz og se om du vet hva som foregikk – uansett om du levde da eller ikke!

Femtiårene var en spennende tid. Ungdomsopprør på den ene siden, mens kvinner var å finne på kjøkkenet på den andre. Arbeiderpartiet hadde kontroll, men det ulmet på venstresiden. Easy listening var populært, men femtiårene skulle straks bli kjent med rock and roll. Om ett tiår skal være ungdommens tiår, må det være femtiårene.

Men hvor mye kan du om det som skjedde der? Dette tiåret – og for øvrig, regelen er at tiår er «-årene», mens hundreår er «-tallet» – hadde mange spennende hendelser. Det var andre filmstjerner, andre artister, andre fotballag og andre politikere. Kan du navnene på dem? Ta quizen vår og finn ut!

Quiz om femtiårene

Vi hadde to konger i femtiårene. Haakon VII døde og Olav V tok over. I hvilket år skjedde det?

I 1957 blir en bok konfiskert på grunn av "dristige seksualskildringer". I 1958 blir konfiskeringen opphevet av Høyesterett. Hvilken bok var det?

Agnar Mykle, til venstre i bildet, vant i Høyesterett, og "Sangen om den røde rubin" ble tillatt igjen. Bjørneboes verk ble konfiskert ti år senere.

I 1952 gikk FNs første generalsekretær av. Han var en norsk politiker. Hva het han?

Trygve Lie (nederst til høyre i bildet) var norsk utenriksminister før han ble FNs generalsekretær i 1946. Rent formelt var britiske Gladwyn Jebb fungerende generalsekretær i et par måneder, men han var ikke utnevnt til det.

Internasjonalt denne gangen. Rock and roll ble kjent for det store publikum gjennom Bill Haley and the Comets. Hvilken sang ble han kjent for?

Hørespill var populært, og særlig ble Stompa et populært radioinnslag. Men hvem av disse figurene dukker IKKE opp i Stompa-hørespillene (eller for den saks skyld filmene)?

I hørespillet er bare Nøtterø, Bergen og Bodø med, men i filmene ble det utvidet med Stavanger, Sørlandet og Orkanger.

Sverige (her fra 1958) arrangerte VM i fotball i 1958 og kom helt til finalen. Der ble det tap for Brasil og en forrykende 17-åring som scoret to mål. Hva het han?

Hvilken norsk kriminal- og skrekkfilm skremte seere i 1958? Filmen var basert på en bok av André Bjerke, og Henki Kolstad spilte hovedrollen.

Hvem hadde landeplagen "Pengegaloppen" ("Ja, de penga, er til bekymring for fattig og for rik")?

I 1959 kom Asterix ut i Frankrike. Hva heter hunden som alltid er med i serien?

Hvilket Oslo-lag vant NM i fotball for menn hele fire ganger i femtiårene?

Skeid vant i 1954, 1955, 1956 og 1958.