, 2. desember 2019

Napoleon Bonaparte æret med Fairmined gullmynt

Napoleon Bonaparte fra både myntene utgitt under ham og til hest foreviget av kunstneren David.

Napoleon Bonaparte ble født for 250 år siden i år. Slikt velger Monnaie de Paris å sette pris på. Gullmynten er for øvrig full av symboler til generalen og annen fransk historie.

Det franske myntverket debuterte med en minneeuro i rettferdig gull den 14. mai 2018, der Samlerhuset var tilstede. De har fortsatt denne tradisjonen, og også denne minnemynten er i rettferdig gull.

Hva er rettferdig gull? Les mer her!

Minnemynten ærer den kjente generalen, førstekonsulen og keiseren Napoleon Bonaparte. Den visstnok kortvokste – det debatteres – generalen er ett av flere symboler knyttet til denne flotte mynten.

 

Fra borger Bonaparte til keiser Napoleon

Vi har tidligere sett på Napoleons gullmynter, og skal ikke gå gjennom det nå. Kortversjonen her er at de første såkalte gull-napoleonene ble utgitt da han var først blant likemenn. På myntene ble han omtalt som borger Bonaparte. Senere ble han keiser Napoleon. Nettopp mynten der han «bare» var borger og førstekonsul er med på  mynten øverst.

Det kanskje mest markante symbolet er likevel Napoleon til hest. Dette er motivet hentet fra Jacques-Louis Davids berømte maleri «Napoleon krysser Alpene». For mange er denne kanskje mest kjent fra barnesangen «Napoleon med sin hær over alpene dro». Hensikten var imidlertid langt viktere. Napoleon gjenerobret Italia, og startet tankene i det søreuropeiske landet om at det kunne samles som et selvstendig rike i stedet for å være mange små riker kontrollert av Østerrike.

Når han framstår som førstekonsul og et på bilde fra da han var general og førstekonsul, er han ikke representert som keiser? Jo, mynten ble lasert i dag mandag 2. desember, 215 år etter at han ble kronet til keiser. Og det under selveste Triumfbuen – symbolet på revolusjonen og verdiene Napoleon forfektet.

 

Germinal

Nå er ikke franske minnemynter kjent for å være beskjedne i sin symbolikk, og det er også en  del andre symboler på mynten. For reversen til Napoleonmynten viser en laurbærkrans. Dette er knyttet til den nye franc-mynten som Napoleon innførte. For første gang sto verdien på myntene, og myntens verdi var stabil. For et folk som hadde levd med et usikkert pengesystem før revolusjonen og løpende inflasjon under den, var de nye myntene befriende stabilitet.

Myntene fikk navnet Le Franc germinal, oppkalt etter en av månedene i den revolusjonære kalenderen. Du kan også skimte «N 12 A». Det skal stå AN 12 A, som står for Annus Novus. Dette er latin for «nytt år», fordi Frankrike innførte sitt nye år 1 i 1792. A står for at mynten er preget i Paris. Kalenderen overlevde ikke etter 1805, men navnet besto. Og mynten besto helt til 1914, da sølvmynter i hele Europa ble byttet ut.

Vi legger til mot slutten her at biene som omsirkler germinalen ble brukt som symbol av franske konger fra 600-tallet av. Napoleon fortsatte denne bruken for kontinuitet. Samtidig er bier gruppe som jobber godt sammen, produsererer god mat og som kan framstå som skremmende og kaotiske når de blir provosert. Det er vel et godt bilde på franskmenn?

 

Reversen: Såersken og trikoloren

Sist må vi snakke om såersken på reversen. Opprinnelig skulle hun preges på en medalje på bestilling av Det franske landbruksdepartementet i 1887. Medaljen ble aldri preget. I 1896 dukket motivet opp igjen. Såersken var utstyrt med den revolusjonære frihetsluen, og symboliserte en ny tid. Den kunne knapt ha kommet på en bedre tid.

For rundt dette tidspunktet slet Frankrike med en av de mest opprivende enkeltsakene siden revolusjonsdagene, Dreyfus-saken. En jødisk kaptein hadde to år tidligere blitt anklaget for spionasje til fordel for tyskerne. Frankrike ble delt i to, de som forfektet hans uskyld og de som insisterte på at han var skyldig. Dreyfus var uskyldig, og langt verre, viste det seg, visste mange offiserer om det. I år 1896 ble bevis på Dreyfus’ uskyld undertrykket av franske offiserer. Stemningen i Frankrike var så trykket at det kunne eksplodere når som helst.

Det er langt fra sikkert at Dreyfus-saken (han ble senere benådet og frifunnet) førte til valget. Likevel er det klart at hennes revolusjonære påkledning og stil sannsynligvis fristet til pro-Dreyfus-siden.

Sist må vi nevne flagget som er skjult. For man kan se vertikale og horisontale striper. De horisontale symboliserer blått ifølge skraveringskoden. De vertikale symboliserer rødt. Dermed er en franske trikoloren godt representert i denne revolusjonære mynten.