, 15. mai 2018

Verdens første Fairmined-gullmynt preget i Paris

Don Alfredo Gonzales står med en 50 euro gullmynt laget av Fairmined gull i høyre hånd. Han har på en bomullshanske på den hånden.
Don Alfredo Gonzales, en representant fra Fairmined-sertifiserte gruver i Colombia, preger den første 50 Euro minnemynten.

Samlerhuset var tilstede da verdens første mynt i Fairmined gull ble preget i dag mandag 14. mai. Den historiske begivenheten ble også dekket av et stort pressekorps.

Det var klokken halv ti i dag at Don Alfredo Gonzales preget den første gullmynten i rettferdig gull. Gonzales jobber i en av gruvene som produserer rettferdig gull.

Fersk fra pressen: Den franske minnemynten med fredssymbolet er nettopp blitt preget.

Mynten, som vi har skrevet om her, er designet av Joaquin Jimenez, og laget for å markere 100 år siden freden etter første verdenskrig. Mynten har lagt vekt på nettopp freden, symbolisert med en fredsdue. Og med litt mer vilje, kan Fairmined gull bidra til å skape fred.

Fairmined er et prosjekt startet av Alliance for Responsible Mining, og handler om å sette søkelys på arbeidsforhold i gullgruver, og da særlig de små gullgruvene. Siden omtrent 90 % av de som arbeider i gruver jobber i småskalagruver, er dette et naturlig sted å starte. Dessverre er det mange småskalagruver som har mye igjen før de når akseptable arbeidsforhold. Derfor er prosjekt som Fairmined svært viktig både for arbeiderne, miljøet og nasjonen.

 

Engasjert i Fairmined

Ole Bjørn Fausa har lenge vært en ivrig pådriver for rettferdig gull, og involverte seg med Fairmined som en av de første i myntverdenen.

Samlerhusets styreleder Ole Bjørn Fausa har engasjert seg sterkt for rettferdig gull. Han var initiativtaker i Norge til å involvere seg med Fairmined. Han har også vært en pioner innen mynthandel som har involvert seg i rettferdig gull. Han var selvskreven på denne historiske dagen. Fausa fikk også selv preget en av minnemyntene i gull til en pålydende verdi av 50 Euro.

Fausa har oppfordret myntverk til å prege i rettferdig gull. Denne handlingen er en milepæl i kampen for rettferdige forhold for gruvearbeidere – for ikke å snakke om å lette på miljøbelastningene.

Til stede på den første pregingen var i tillegg til Samlerhuset Group og et stort pressekorps blant andre representant for gruvene i Colombia Alfredo Gonzales, myntmester ved Monnaie de Paris Aurelien Rossau og Yves Beltran, leder for Fairmined.

 

Ole Bjørn Fausa, Samlerhuset, Don Alfredo Gonzales fra gruvene i Colombia og myntmester ved Monnaie de Paris Aurelien Rossau omringer den første pregede minnemynten.