, 28. mars 2017

Verdens største gullmynt stjålet – mynten besøkte Norge i 2009

Samlerhusets grunder og styreleder Ole Bjørn Fausa var vert for verdens største gullmynt i 2009 da mynten gjestet Norge og ble utstilt på Gran Hotell. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Natt til mandag 27.mars ble verdens største gullmynt stjålet. Mynten, som ble preget  i Canada i 2007, gjestet Norge i 2009 i regi av Samlerhuset. Mynten stod til utstilling i Bode museum i Tyskland når den ble stjålet. Norges første mynt, Tryggvasonpenningen, er også utstilt i samme museum.

Oppdatert: Tyvene arrestert, mynten fortsatt borte.

Verdens største gullmynt som denne uken ble stjålet fra den flotte myntutstillingen i Bode museum i Berlin, har tidligere vært på turné i Norge. Samlerhuset var vertskap for den gigantiske mynten da den gjestet Europa. På det tidspunkt var mynten også til salgs, og både medie- og kjøpsinteressen var i aller høyeste grad tilstede for mynten, som lenge var den største gullmynten som noensinne er preget. I 2011 ble den faktisk overgått av en australsk kangaroo på 1012 kilo!

Mynten er preget i Canada i 2007, men befant seg imidlertid i Tyskland og i den flotte numismatiske utstillingen i Bode-museet i Berlin da den altså ble stjålet, ti år etter at gigamynten så dagens lys.

Side om side med Norges første mynt

I samme museum er også en annen mynt som har grunn til å vekke oppsikt for oss nordmenn. Museet utstiller nemlig også Norges aller første mynt, Trygvassonpenningen, fra år 995. Det finnes kun 4 kjente eksemplarer av Trygvassonpenningen, men ingen finnes i Norge!

Bode museum i Berlin, fortsatt verdt et besøk for nordmenn!

Bode museum er altså fortsatt vel verdt et besøk. For på tross av tapet av verdens største gullmynt, så kan du altså se Norges første mynt. Museet er også oppdatert med mynter og medaljer fra svunnen tid men tilbyr også et rikt innhold fra sanntid. Og dersom du kunne tenke deg å dykke inn i samlingen, men ikke ser anledningen til å reise til Berlin, så utstiller faktisk myntkabinettet i Bode sin samling digitalt.

Her følger et utvalg bilder fra utstillingen av verdens største gullmynt på Gran Hotell, Oslo i 2009:

Sikkerheten var på topp når verdens største gullmynt besøkte Samlerhuset i 2009
Trygg forvaring og transport av hundrekilosmynten i gull
Enorm interesse for den massive gullmynten
Edle varer krever forsiktig håndtering og bruk av hansker
Et stort stykke edelmetall, hele 99,999 prosent gull
Enorm medieinteresse for verdens største gullmynt

 

 

Har du også lest dette? Da Samlerhuset bad Svenskekongen om å få Norges første mynt tilbake