, 10. mai 2019

Sierra Leone Company – verdens første dollar?

Sierra Leone Company dollar, kanskje verdens første dollar noensinne

Når kom verdens første dollar? Det er for å si det forsiktig et vrient spørsmål. Svaret kan faktisk være at den var afrikansk.

Det å finne verdens første dollar er selvfølgelig avhengig av definisjoner. Vi vet at de kjente nederlandske løvedalerne ble kalt «dollar» i koloniene som ble USA. Det samme gjaldt de spanske 8 reales-myntene. Vi vet også at allerede på Shakespeares tid ble ordet «dollar» brukt. Men hvilken mynt er den første mynten som hadde myntenheten dollar?

 

Lojalister fikk egen koloni

Thomas Peters var en av de aktive organisatorene bak sorte området både i Nova Scotia og Sierra Leone.

Den første dollar-mynten vi har funnet, er fra Sierra Leone Company. Dette kan til forveksling høres ut som et handelsselskap. Det var det absolutt ikke. Men før vi beskriver dem, må vi begynne litt tidligere.

På 1770-tallet var det opprør i de nordamerikanske koloniene mot Storbritannia. For mange sorte gjorde det fint liten forskjell om slaveeierne var selvstendige eller under britene. Imidlertid lovet britene at alle sorte som kjempet for dem skulle bli frigitt. Hele 3000 sorte meldte seg.

Som kjent vant USA. Lojalister dro dermed enten til Storbritannia eller Canada. For de sorte lojalistene ble løsningen Nova Scotia i Canada. Det var imidlertid en midlertidig løsning. For Sierra Leone Company ble stiftet med den ene funksjon å få sorte lojalister tilbake til Afrika. Her skulle de få en egen koloni der de skulle styre selv, Freetown. Dessverre var ikke styret bare ideelt, men det var generelt klart bedre enn slaveriet de led under.

 

Verdens første dollar – så vidt?

Så til selve mynten. Den ble opprinnelig preget i et område i Birmingham som heter Soho – må ikke forveksles med Londons Soho. Motivet er en løve på adversen. Dette spiller på navnet på området, «Løvefjellene» (se under). På reversen er det en hvit og en svart hånd som hilser som symbol på fred og samhold.

På reversen står årstallet 1791. Det er blitt foreslått at de ble preget først i 1793. Imidlertid er dette altså enten tre eller ett år før USAs første dollarmynt, Flowing Hair. Som sagt tidligere var ordet «dollar» vanlig, og USA hadde brukt det som tenkt valør.

 

Hvorfor Sierra Leone?

Navnet Sierra Leone kan vi gå over til slutt. Mellom Marokko og Kamerun er det få fjellkjeder som er synlige langsmed kysten. Det er fjellene rett utenfor Freetown. Den portugisiske oppdageren Pedro de Sintra kalte dem Serra Leoa, Løvinnefjellene, i 1462.

Men det skulle en feiloversettelse til. Den samtidige kartografen Alvise Cadamosto var ansatt av Portugals konge, men han var fra Venezia. På denne tiden snakket man venetiansk, ikke italiensk, i Venezia. Venetiansk som språk minner mer om fransk og spansk. Landet Montenegro kommer for eksempel fra dette språket.

Cadamosto var ansvarlig for å oversette, og han oversatte til Sierra Leone. Ettersom Leone er venetiansk for «løve» og ikke «løvinne», skiftet fjellene kjønn via en feiloversettelse. Og ettersom folk brukte hans kart, ble navnet Løvefjellene, ikke Løvinnefjellene.