, 2. mars 2018

Toårsjubileum for Flowing Hair-dollar

Flowing Hair, den første sølvdollaren, og en endagsgammel kopi av uavhengighetserklæringen til USA var innom Oslo for to år siden. Mynten på bildet er et illustrasjonsbilde som er ett år nyere og langt mer slitt.

Med Flowing Hair-dollaren og en samtidig kopi av USAs uavhengighetserklæring var et lite stykke USA på besøk i Norge på denne datoen for to år siden.  
Aldri før hadde noen av de to beveget seg utenfor USAs grenser. Det kan ha vært andre versjoner av Flowing Hair-sølvdollaren på tur, men ingen som holdt så høy kvalitet som denne. USAs uavhengighetserklæring hadde heller ikke beveget seg stort utenfor USA og Storbritannia. Den tidligere koloniherren. Både for historieinteresserte og myntinteresserte var dette litt av en høytid.

 

To nasjonalskatter under samme tak

Flowing Hair-sølvdollaren og USAs uavhengighetserklæring omkranset av Ole Bjørn Fausa (venstre), Håkon Roland (midten) og Svein Gullbekk (høyre). Trykk på bildet for en større versjon.

USA var én dag gammel som selverklært selvstendig land da kopien som var innom Oslo ble trykket. Kopien fra 5. juli var en såkalt Broadside som ble sendt til Boston for å opplyse innbyggerne om hendelsen.

Sølvdollaren som går under navnet «Flowing Hair» er noe nyere. Etter at lokale og utenlandske mynter ble brukt i handel i 18 år, ble denne første dollaren preget i 1794. Adversens bilde er av frihetsgudinnen med langt hår som ser ut som det flagrer i vinden.  Reversen viser en i forhold til senere sølvdollarer spinkel ørn.

Mynten skal ifølge ryktene ha blitt laget delvis med sølvtøyet til George Washingtons kone Martha, men dette er ikke bekreftet. En god historie er det uansett.

 

Svært dyre og sjeldne samlerobjekter

Det hadde foregått preging av mynter og oblater i USA en stund før uavhengighetserklæringen. I 1776 ble det også i en kort periode gitt ut svært få såkalte Continental Currency. Men de første sirkulasjonsmyntene var i den såkalte «Flowing hair»-serien. Og av myntene var dollarmynten den største. Skjønt dollar. Mynten har randskriften «One dollar or unit». Det var ikke sikkert hva valutaen skulle hete. Det ble imidlertid bestemt kort tid etter.

Som den første sølvdollaren, er «Flowing Hair» et svært yndet samlerobjekt. Versjonen som var innom Samlerhuset ble kjøpt av Bruce Morelan for over $10 millioner på auksjon. Det er den største summen betalt for en mynt noensinne. Og det var ikke en hvilken som helst mynt. Det er en av de tidligst pregede myntene. I tillegg er den i så høy kvalitet at den kan ha vært en presentasjonsmynt. Den kan faktisk ha vært beregnet til George Washington selv. I så fall fikk han kanskje tilbake noe av sølvtøyet.

Den samtidige kopien av USAs uavhengighetserklæring er det vanskelig helt nøyaktig å prisgi, men et konservativt estimat ligger på 4 millioner dollar.

Kostymer og mediaoppmerksomhet

Her er Samlerhusets medarbeidere staselig antrukket i anledning ustillingen. Styreleder Ole Bjørn Fausa og Håkon Roland ved Kulturhustorisk museum er noe løsere i snippen. Trykk på bildet for en større versjon.

Når to så fine eksemplarer fra sent 1700-tall er på utstilling, måtte det gjøres noe ekstra. Og det gjorde Samlerhuset. Det ble leid inn kostymer og parykker til de ansatte. Samlerhuset er ikke fremmed for å kle seg ut.  Den 23. juni samme år stilte ansatte i tidsriktige bergmannsdrakter da de besøkte Trondheim for å prege Nidarosmedaljene.

Det var ikke bare Samlerhuset og de mange myntinteresserte som fattet interesse for myntsamlingen. Flere medier var også opptatt av at de historiske dokumentene var innom. E24 var blant annet opptatt av myntens verdi og kjøperens vestlandske aner. Aftenposten konsentrerte seg litt ekstra om sikkerheten på arrangementet, som ikke var til å spøke med. Flere blad, inkludert Folkebladet, plukket opp NTBs konsise og presise melding om den bemerkelsesverdige utstillingen.

Når Samlerhuset har en utstilling, kan man med andre ord håpe på spennende numismatiske overraskelser, fyldig historisk bakgrunn og forhåpentligvis et par ansatte i gæmlisklær.