, 21. oktober 2019

I dag fyller Samlerhuset 25 år!

Samlerhuset 25 år

I dag, 21. oktober, feirer Samlerhuset 25 år! Det var altså i 1994 at Samlerhuset sendte sin aller første vare i posten, og dette ble starten på et eventyr og mang et spennende prosjekt og fantastiske samarbeid med museer, fagmiljøer og andre organisasjoner

Eventyret først. Samlerhuset startet med myntbrev. Myntbrev var da nytt i Norge og det var stor etterspørsel etter det. Etterspørselen har holdt seg stor, men det er også mange andre objekter som har slått an siden.

 

Verdens beste kunder?

I oktober kan vi si at vi feirer Samlerhuset 25 år i samlergledens interesse, og det har vært 25 utrolig spennende år med en rekke høydepunkter. Da Samlerhuset og Det finske statlige myntverket kjøpte Den kongelige mynt i 2003, fikk vi med oss en rekke dyktige og faglig sterke medarbeidere på laget. Det Norske Myntverket, som det nå heter, er fortsatt en uavhengig organisasjon, men vi nyter godt av samarbeidet. De har stått bak mange vakre medaljer som vi har kunnet tilby våre kunder.

Det er mange høydepunkt å ta av, men vi ønsker i dag å fremheve to. For å støtte Krigsseilerregisteret, fikk vi preget medaljer i krigssølv. Overskuddet gikk til Krigsseilerregisteret. Dere lot dere ikke be to ganger, og kort tid etter at medaljene ble solgt, var Krigsseilerregisteret i gang. Noe etter preget vi Norges første medaljer i Fairmined rettferdig gull. Også det ble en stor suksess, og for oss er dette bevis på at vi mest sannsynlig har verdens beste kunder.

 

En spennende læringskurve

Det er mye spennende ved å jobbe med mynter, frimerker og medaljer. For mange av oss har det blitt en øye-åpner for hvordan verden faktisk fungerer. Mynter er ikke bare betalingsmiddel: de er propaganda, de er kunstverk, de er kultur og de er i høyeste grad historie. Nå er vi heldige, for nå har Samlerhuset 25 år med kunnskap fordelt på en rekke ansatte. Og vi er sultne på å lære mer!

Også her må vi skryte av landets samlere. Noen av dere er svært kunnskapsrike, og noen har fortalt oss at de har bygget opp sin kompetanse med oss. Dere utfordrer oss stadig, og vi verdsetter stort dialogen vi har med dere. Vi bygger vår kompetanse sammen!

 

Samlerhuset 25 år med sosialt engasjement

Det er ekstra hyggelig for et privat selskap som oss å gi tilbake til samfunnet. Dette er en oppgave Samlerhuset har tatt og ønsker å ha. En ting er at det har vært hyggelig for oss å hjelpe folk som trenger det, bidra til historieforskningen, og å ære de som fortjener det. Men det har også vært en stor ære og glede for oss, og det gjør oss ansatte veldig stolte over historien vår. Det sosiale ansvaret vi har tatt, har vi gjerne tatt med landets samlere. Det er derfor på en dag som denne, på sin plass å takke dere som har medvirket i arbeidet og mimre littegrann:

  • Krigsseilerregisteret: Samlerhuset og flere tusen av landets samlerglade som kjøpte Krigsseilermedaljen, var med på å sponse oppstarten av det nasjonale Krigsseilerregisteret. Der ligger en oversikt over alle som bidro på norske eller allierte skip for å hjelpe de allierte under 2. verdenskrig. Krigsseilerne var de klart viktigste norske bidragsyterne til de alliertes innsats, og vi gleder oss stort over historien til hver og en krigsseiler som nå er dokumentert i det digitale registeret!
  • Fairmined: Fairmined er en sertifisering som garanterer at det gullet du kjøper kommer fra en småskalagruve som driver gruvedrift med gode arbeidvilkår og med gode krav til miljø. Samlerhuset og Det norske myntverket inngikk samarbeid med de i 2015, og siden det har en rekke objekter blitt preget i rettferdig sertifisert gull.
  • Monument til Pelle-gruppen: Pellegruppen var en videreføring av Osvald-gruppen; en av de mest effektive motstandsorganisasjonene i Norge. Pelle-gruppen bidro til viktige sabotasjer, men etter krigen ble de uglesett når de ble knyttet til kommunistiske organisasjoner. Vi sponset et monument til ære for innsatsen deres i motstandsarbeidet. Monumentet ble oppført i samarbeid med Oslo kommune og står på Aker Brygge i Oslo.
  • Jakten på vikingkongen Rollo: Da historiejegeren Sturla Ellingvåg bestemte seg for å DNA-undersøke vikingkongen Gange-Rolv sine arvinger i Normandie, engasjerte Samlerhuset seg og finansierte prosjektet. Prosjektet gav noen helt andre resultater enn forventet!
  • Funn i Hafrsfjord: Det finnes ingen beviser på det som ansees som en av Norges største milepæler, nemlig da Harald Hårfagre etter sigende skal ha samlet Norge til ett rike ved slaget i Hafrsfjord. En gruppe entusiaster med erfaring fra undervannssøk bestemte seg for å ta opp utfordringen. Samlerhuset er en av hovedsponsorene, og er fortsatt heiagjeng i det prosjektet skrider frem!

Dette er bare noen av en lang rekke prosjekter Samlerhuset har engasjert seg i. Her kan du lese om flere spennende prosjekter Samlerhuset har deltatt i.