, 31. januar 2018

Prøv deg på vår Dollar-quiz

Dollar er et av de mest brukte betalingsmidlene i verden, og den amerikanske dollar brukes faktisk som offisiell valuta i andre land enn USA. Men hvor mye kan du om dollar?

Blant landene utenfor USA der du kan betale med amerikanske dollar er for øvrig Ecuador, El Salvador, Panama og Zimbabwe. Dollaren nå er for det meste forbundet med sølv, men mange grunnlovsfedre var skeptiske til denne betalingsformen, og det var først på begynnelsen av 1860-tallet at sedler ble presset gjennom. Lenge var i stedet dollar forbundet med sølvmynter.

I anledning at vi la ut en artikkel om Morgan-dollaren, tenkte vi at det passet med en numismatisk quiz. Sjekk hva du kan her!

Dollar brukes i mange land. Hvilket av disse landene bruker IKKE dollar?

Den første dollaren som ble preget av det selvstendige amerikanske myntverket (1794) har et spesielt navn. Hvilket av disse dollarmyntene er det?

Hvis vi ser bort ifra presidenmyntene fra 2007 av, har bare én president preget en endollarmynt beregnet for sirkulasjon. Hvilken president er det?

American Silver Eagle er en såkalt bullion dollar. Hva betyr at en mynt er bullion?

Av de dollarsedlene som sirkuleres i USA, er det en valør som er sjelden fordi den ikke er like etterspurt som resten. Hvilken valør er det?

Morgan-dollaren ble preget i fem myntverk. Hvilket av disse myntverkene ble bare brukt i ett år, 1921?

Hvem er den eneste på skillemyntene som ser til høyre?

Den amerikanske 25 cent-mynten ble kalt "two bits" tidligere fordi...

Benjamin Franklin var en kjent spøkefugl. Han ville helst ikke ha en ørn på dollaren. Hvilken fugl foreslo han i stedet?

Hvor mange dollar er en «eagle»?