, 19. desember 2021

Philip I Heliopolis – sjelden vare eller falsk mynt?

Samlerhuset Philip I coin Harvard Museum

Denne mynten er en gjenganger i myntverdenen, både i ekte og særlig i falsk variant. (Foto: Harvard Art Museums)Philip I Heliopolis AE 28 er en av de mest kjente myntene som finnes. Dette er i hovedsak på grunn av mange som føler seg lurt av turistsvindlere.

Det finnes to varianter av denne mynten, men bare én er ekte. Den andre finnes i svært mange eksemplarer, ofte kjøpt av godtroende turister.

 

Hva er Philip I Heliopolis AE 28?

Når numismatikere ikke helt vet hva de skal kalle en romersk bronsemynt, bruker de betegnelsen AE. Ae(s) er rett og slett det romerske ordet for bronse. Tallet etterpå er diameter i millimeter. Resten handler om keiseren og pregestedet. Philip I var keiser fra 244 til 249, og regnes av enkelte som den første kristne keiser. Heliopolis var en egyptisk by, og bildet på reversen over var tempelet til Jupiter i Heliopolis.

 

Hvordan er den falsk?

Samlerhuset falsk Philippvs
Ser du nøye etter, ser du at det står PHILP, og ikke PHILIP,.

Som sagt, finnes det en ekte Philip I Heliopolis AE 28. Dermed kan vi sammenlikne den ekte med den falske. Og det første vi ser, er at det er klare forskjeller.

Dersom du ser på omskriften, har du to spesielle detaljer på forsiden alene. Korrekt omskrift skal være:

IMP CAES M IVL PHILIPPVS PIVS FEL AVG (Keiser Caesar Marcus Julius Philippus den fromme keiserens lykke).

Dette står det på den ekte mynten. Det er verd å legge merke til at den ekte mynten har katalogiseringen Saulcy 2, mens den falske har BMC 15. Begge er sekkebetegnelser, og inneholder mange mynter. Ingen av dem er inkludert i mer anerkjente katalogiseringen RIC (Roman Imperial Coins).

På den falske mynten står det PHILPPVS. Keiserens navn var Philippus, altså mangler det en I mellom L og P.  Dette i seg selv er litt klønete, men samtidig er det ikke alle som får muligheten til å sikre seg en «ekte romersk mynt» som er eksperter. Vi kommer tilbake til dette snart.

Her kan du se OVBOVS – et uttrykk uten mening som avslører at mynten er falsk.

Den andre feilen på omskriften er enda mer fascinerende. Her går omskriften inn i fri fantasi: PIVS FEL AVG er rett og slett erstattet av OVBOVS. Og hva betyr OVBOVS? Akkurat ingenting. Det eneste stedet man finner omskriften OVBOVS er på denne falske mynten.

Reversen har IOMH eller Jupiter Omtimus Maximanus Heliopolitanus (Jupiter den største og beste fra Heliopolis. De står skrått over tempelet, mens COL HEL (kolonibyen Heliopolis) står skrått under. Dette er hentet fra en mynt med samme motiv fra Septimius Severus. På den ekte mynten til Philip står teksten over og på høyre side av tempelet. Det er ikke plass til noe under.

 

Hvordan startet det?

Historien om falske mynter som Philip I Heliopolis er like gammel som myntsamling blant «vanlige folk», det vil si omtrent fra 1800-tallet. Det hele handlet om svindel, ofte ved å lure de som så muligheten til en snarvei.

En kilde forklarer det på denne måten: I land i det østre Middelhavet er det å selge gamle mynter ulovlig svært straffbart. Alle salg av mynter skal gjennomføres av staten eller av statlig godkjente bedrifter. Det er, eller i det minste var, ingen lover mot å selge imitasjoner. Kilden påstår også at det i flere land ikke er straffbart å selge en imitasjon under illusjonen av at den er falsk.

I tillegg gjennomfører de ofte et triks. Den godtroende kan se på en turistattraksjon som egetlig er «off limits» mot betaling. Svindleren har ordnet det slik at mange falske mynter ligger rundt om på dette området, og enten vil «guiden» tillate at man tar en eller lar seg bestikke til å se den annen vei.

Disse falske myntene er det som kalles Klasse 1, det vil si de som er så dårlig laget at de ikke lurer numismatikere. Vekten, metallet eller omskriften er ofte feil. Grunnen er enkel: svindlere foretrekker alltid et lett bytte. Dersom man med vilje fjerner de mest kritiske og problematiske kundene, vil man sitte igjen med folk som stiller færre spørsmål, og som kanskje er flere hundre mil unna når de oppdager at mynten er falsk.

 

Hvordan er det aktuelt?

Philip I Heliopolis AE 28 er kjent i myntverdenen. I tillegg vet du nå hvordan du skal kjenne igjen en falsk variant. Likevel kan feil skje selv blant de beste. For kort tid siden dukket en slik opp på en anerkjent auksjon. Selv om det kan virke pussig at man kan gjøre en slik feil, kan det glippe. Dersom du tydelig kan se omskriften, er det lett å se «OVBOVS» og «PHILPVS». Av og til kan det imidlertid være at mynten har slitt omskrift. Andre ganger kan det rett og slett ha skjedd en glipp.

Samlerhusetbloggen er klar på sin oppfordring, og vi gjentar den gjerne. Bruk seriøse og anerkjente forhandlere når du kjøper mynter! Skulle du nde opp med en mynt som er falsk, noe som heldigvis svært sjelden skjer, kan du få tilbake pengene hos seriøse og anerkjente mynthandlere.