, 23. mars 2018

Prøv vår påskequiz

Ingen påske uten påskequiz! Vi har samlet 70 spørsmål delt inn i syv kategorier som du, familen og vennene dine kan prøve seg på i påsken.

Fjellet, utenlands, byen, sjøen eller hjemme: Ingen påske er komplett uten påskequiz. Vanligvis har vi på Samlerhusetbloggen laget quizer som appellerer til samlere, men denne krever bare tradisjonelle forkunnskaper.

Vi har satset på tradisjonelle temaer. De syv temaene er

  1. Geografi
  2. Musikk
  3. Historie
  4. Naturvitenskap
  5. Skjønnlitteratur
  6. OL i Pyeongchang
  7. Mat og drikke

Klikk på en av kategoriene for å hoppe direkte dit.

For at vi ikke vil gi fordel til de som kan mye om en spesiell periode innen musikk eller ett tema i naturivtenskap, har vi strukket oss langt. Her kan man få spørsmål om mange typer musikk, mange grener i OL og så videre. Slik kan du finne ut hva du er god på og hvor det skorter.

Vår påskequiz er laget som vanlig slik at du får fire alternativer. Det lønner seg å lese gjennom spørsmålene godt og ikke «skyte fra hofta». Likevel er det ikke dumt å satse på instinktet. Vi har lagt inn noen «feller» her, så om du vil ha toppresultater, gjelder det å lese gjennom nøye.

Geografi

Den nest største byen i dette flate landet er Kaunas. Flagget til landet har gult, grønt og rødt. De bruker for øvrig Euro. Hvilket land er det?

Dette er Litauen, og bildet er for øvrig av hovedstaden, Vilnius. Litauens flaggfarger er uvanlige for Europa, men veldig vanlige i Afrika.

Denne Hordalands-kommunen har omtrent 14 500 innbyggere (1. januar 2018), men er fylkets største og Vestlandets nest største (etter Luster). For mange er den mest kjent for skiskyttere og Ekstremsportveko. Kommunen grenser bare såvidt til havet. Hvilken kommune er det?

Voss er også kjent for kulekjører og ullklesprodusent Kari Traa og for Vossafår. Imidlertid kommer vannet Voss fra Sørlandet, og har ingenting med Voss i Hordaland å gjøre.

Dette selvstendige landet har rekorden for høyestliggende laveste punkt. Ingen steder i landet ligger under 1000 meter over havet. Hvilket land er det?

Lesotho har ofte snø mellom mai og september, ettersom de er på den sørlige halvkule.

Denne byen er kjent for en statue av en liten gutt som tisser, for sjokolade, for sin store markedsplass og for at den er EUs hovedstad. Hvilken by er det?

I Brussel snakker flesteparten fransk enda de ligger i den nederlandsktalende delen av Belgia. Bildet er av Grand Place eller Grote Markt avhengig av hvilket språk du foretrekker.

I hvilken stat ligger storbyen Chicago?

Chicago ligger limt opp til Indiana, men ligger i sin helhet i Illinois. Det er imidlertid ikke hovedstaden, det er Springfield - som også er navnet på hjembyen til Homer Simpson.

Hva kaller folk fra Stavanger seg?

Stavangers innbyggere kaller seg altså siddiser. Totalt urelatert er ordet iddis stavangerdialekt for en etikett. Folk fra Haugesund kaller seg arabere og bergensere kaller folk fra utenfor byen for striler.

Russland er verdens største land, men det ligger i to verdensdeler. Hvilket land er verdens største som ligger i sin helhet i én verdensdel?

Canada er verdens nest største land, noe større enn Kina. Imidlertid er det langt tynnere befolket. Kina har 145 mennesker per kvadratmeter, mens Canada bare har litt under fire.

Hvilken spansk by er mest kjent for sine okseløp, der frivillige mennesker jages av okser?

Okseløpene ble særlig popularisert av den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway. Selve løpet er ikke ufarlig, og 15 mennesker er blitt drept siden det startet.

Tsjekkia bruker koruna til å betale med, men hva bruker Slovakia?

Štrbské pleso i Slovakia er et vakkert turistmål, og skal man gjøre opp for seg, må man ha med seg euro. Tsjekkerne valgte bort Euro da de fikk muligheten, mens Slovakia takket ja.

Hvilken storby i Spania er dette?

I bakgrunnen kan man se den berømte kirken La Sagrada Familia, som ble designet av Anton

Hopp tilbake til begynnelsen.

 

 

Musikk

Hva het komponisten som har skrevet konsertene "De fire årstider"?

Vivaldi skrev for det meste musikk for foreldreløse jenter i et kloster og barnehjem. I tillegg skrev han en rekke operaer som var populære da, men som ikke har eldes godt.

Han var den mest spilte artisten på Spotify i 2017, han ga ut albumet "÷" og han har karakteristisk rødt hår. Hva heter den unge briten?

Ed Sheeran går gjennom mattetegnene. Hans første album het + og hans andre x (uttales "Multiply", altså ganger).

The Beatles' nyeste medlem var Ringo Starr. Han erstattet den daværende trommeslageren, som het?

Pete Best var helt brukbar på trommene, men verken George Martin eller de andre i bandet synes han var god nok. Nicol ble hyret inn som reservetrommeslager på turné da Ringo tok mandlene, Stu Sutcliffe spilte bass i en stund og Brian Epstein var deres manager.

Charlie "Bird" Parker var en legendarisk jazzmusiker. Men hvilket instrument spilte han?

Parker var en virtuos saksofonist som kunne spille halsbrekkende imponerende soloer. Han levde også et hardt liv, og døde 34 år gammel av en rekke sykdommer og lidelser som slo til samtidig.

Eurythmics var store på 80-tallet, og hadde flere hits. Hvilken av disse fire sangene var deres?

"Sweet Dreams" er uløselig knyttet til bandet, men også sjokk-rockeren Marilyn Mason har gjort en cover som ble kjent. Sangen handler egentlig om å bearbeide bruddet til det tidligere bandet The Tourists.

Hvem av disse komponistene er IKKE kjent som en operakomponist?

Det er en uhøytidelig "kamp" mellom operaelskere som holder med Verdi og de som foretrekker Wagner. Verdis er gjerne vevre og vakre melodier, mens Wagners er storartede oppsetninger med mye bruk av scene og kostymer for mest mulig effekt. Puccini kom senere, men han har skrevet verdensberømte operaer som "Tosca" og "Madame Butterfly"

Hva heter gruppa som består av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel?

Bandet har samarbeidet siden 2000, og ga ut sitt første album i 2004.

Bjørn Eidsvåg har sunget mange kjente sanger både på egen hånd og i duett. Hvem sang han "Mysteriet deg" med?

Eidsvåg har også sunget duett med Karen Busck, Simone Larsen og Elvira Nikolaisen, for å nevne noen.

Dette bandet regnes som frontbandet i "The New Wave of British Heavy Metal", de har maskoten Eddie, en ekstrem T-skjorteproduksjon og album som "Number of the Beast". Hva heter de?

Iron Maiden er oppkalt etter et torturinstrument som mange tror eksisterte i middelalderen. Imidlertid er det mye som peker på at det aldri ble brukt til tortur, men var et påfunn fra tidlig 1800-tall.

Smokie er premieeksempelet på norgesvenner. Hvilken sang hadde de stor suksess med i Norge?

Med unntak av den siste, er dette svisker av norgesvenner. "Love Hurts" er originalt Everly Brothers, men i Norge uløselig knyttet til Nazareth. "Sylvia's Mother" er av Dr. Hook.


Hopp tilbake til begynnelsen.

 

 

Historie

Han ble kalt Olav Digre fordi han var for stor for hesten sin, han vant i slaget ved Nesjar og døde i slaget på Stiklestad. Hvilket navn er han best kjent under?

Olav Den Hellige var ingen trivelig person å være i nærheten av da han levde, men siden han innførte kristendommen, har han fått et pent ettermæle. Les mer om ham her: https://samlerhuset.blog/stiklestad-hva-handlet-det-egentlig-om/

I den kalde krigen svarte Sovjetunionen på opprettelsen av NATO med sin egen forsvarspakt. Hva het denne?

Warszavapakten besto av Sovjetunionen, Polen, Tsjekkoslovakia, Ungarn, Romania, Bulgaria og Albania, som imidlertid trakk seg. Den eneste felles operasjonen til Warszavapakten var å knuse det liberale styret til Tsjekkoslovakia i 1968.

Navnet på perioden betyr "gjenfødelse", og det var et stort oppsving i interessen for gresk og romersk kunst, mytologi og filosofi. I denne perioden dukket også protestantismen opp. Hvilken historisk periode tenker vi på?

Renessansen var mer en glidende overgang enn en plutselig forandring, da mange i middelalderen var opptatt av gresk filosofi. Kunsten var imidlertid markant forskjellig, og langt mer virkelighetstro enn i tiden før.

Apropos de gamle grekerne, hvem var Athens erkefiende i Peloponeskrigene?

De to byene var forskjellige i alt: Sparta var et kongerike, mens Athen var et demokrati. Sparta dyrket likhet, Athen forskjeller. Sparta var gode på land, Athen dominerte sjøen.

Han var general under den franske revolusjonen og under Napoleon, men han snudde seg mot Napoleon og ble konge av Sverige og Norge. Hva het han?

Han er mest kjent under navnet Karl Johan for oss nordmenn. Personen på bildet over er imidlertid av Napoleon da de begge var generaler.

I 1991 satte USA og allierte igang en "operasjon" for å få Irak ut av Kuwait. Troppene var ledet av general Norman Schwarzkopf, og general Colin Powell spilte også en viktig rolle. Hva ble denne operasjonen kalt?

Krigen ble kjent blant annet fordi den ble dekket nesten hele døgnet av CNN, som ble store som resultat av den. Bildet over er av en britisk stridsvogn, og mange land fra Midtøsten var også med på å slåss mot Irak.

Hvilken kjent engelskmann levde mellom 1643 og 1727 og regnes blant de største matematikere og fysikere i historien?

Isaac Newton var også ivrig i å bekjempe falskmyntnere, og han brukte også mye tid mot slutten av livet på å forske på alkymi.

Hva het sivilisasjonen som be bekjempet i dagens Peru av spanjolen Pizarro?

Inkaene ble bekjempet i 1533, men da hadde de ikke eksistert som en vidtrekkende og avansert sivilisasjon for mer enn under hundre år. I tillegg kom spanjolene under en borgerkrig mellom to pretendenter til tronen.

Hvem av disse var IKKE president i USA?

Benjamin Franklin var kjent som en satiriker og skøyer, og han argumenterte for at USA burde ha kalkunen, og ikke ørnen, som symbol.

Hvilken svært spesielle skatt innførte Peter den store i et forsøk på å modernisere Russland?

De som insisterte på å beholde skjegget fikk en liten polett som de kunne vise fram for å slippe tvangsbarbering eller skatteinnkreving.


Hopp tilbake til begynnelsen.

 

Naturvitenskap

Det har atomnummer 11, heter sodium på engelsk og dukker opp i vanlig bordsalt. Hva heter grunnstoffet?

Ifølge Galileo Galileis lov om bevegelse, hvis du slipper for eksempel en kanonkule og en ostebit fra et tårn og ser bort ifra luftmotstand, hva treffer bakken først?

Læresetningen til hvilken matematiker sier at i en rettvinklet trekant er kvadratet av hypotenusen lik summen av kvadratet til de to kateterne (se bilde)?

Altså a i annen pluss b i annen er lik c i annen. Dette er langt enklere å huske enn å forklare.

Hva slags menneskeaper er dette?

Gibbon er en egen familie i menneskeapene, og ikke like nært tilknyttet orangutang, gorilla og sjimpanse.

Hvor mange kromosomer er det i vanlige celler (altså ikke kjønnsceller) i et menneske?

Hvilken er den laveste temperaturen av disse?

Kelvin er helt lik Celcius, bortsett fra at det absolutte nullpunkt er 0 grader Kelvin. 20 grader Kelvin er -253,15 grader Celsius.

Hva heter det når planter tar opp næring gjennom lys?

Hva måles i pH-skalaen?

Jordskjelv måles egentlig i movement magnitude skalaen, men de fleste forbinder jordskjelv med en annen skala. Hvilken?

Beauforts skala måler vind, Mohs skala et minerals hardhet og diatonisk skala er en tradisjonell musikkskala.

På kanten av naturfag, men når er Pi-dagen? (Hint: Pi starter med 3,14)


Hopp tilbake til begynnelsen.

 

Skjønnlitteratur

Oslo får sitt pass påskrevet i boken som begynner slik: "Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den." Hvem har skrevet denne boken om sult og fremmedgjøring?

Sitatet er åpningssitatet fra "Sult", Knut Hamsuns delvis selvbiografiske verk.

Hva het den skarpsindige lavadelsmann fra La Mancha som forleste seg på ridderromaner og kjempet mot vindmøller?

Boken er skrevet slik at det virker som om det er historiske beretninger om den tapre helt, og midt inni boken skifter den stil ettersom en ny skribent kommenterer den gamle skribenten. Dette bygger under på det absurde og til dels hysterisk morsomme verket.

Hva i Harry Potter-verdenen er en norsk kamrygg?

En norsk kamrygg er en drage som dukker opp allerede i første bok om Harry Potter, da Gygrid fikk et drageegg som klekket.

Brageprisen deles ut hvert år for årets beste norske bøker. Men hvem var Brage?

Brage var diktekunstens gud. Bildet er av Kjartan Fløgstad, som har vunnet både for beste skjønnlitteratur for voksne og hedersprisen.

Agatha Christies detektiv Hercule Poirot er berømt i hele verden. Men hvilket land kommer han fra?

Til tross for at de fleste i bøkene om ham tror han er fransk, kommer Poirot fra Brussel i Belgia, der han tjenestegjorde som politimann før han ble detektiv. Da Tyskland invaderte Belgia under første verdenskrig, dro han til Storbritannia.

Norsk krim denne gang. Hvilken bokstavrims-detektivs fortellinger er skrevet av Jørn Lier Horst?

Hvem står bak historier som "Smeden og bakeren" og "Kjærlighet uten strømper"?

Hva het den greske dikteren som sto bak de episke diktene "Illiaden" om Trojanerkrigen og "Odysseen" om helten Odyssevs' vei hjem til Ittaka?

Homer var etter sigende blind, men det vites lite om ham. Enkelte mener at det var to forskjellige forfattere, siden skrivestilen er markant forskjellig.

Han er blitt verdensberømt gjennom sine romaner om "Ringeren i Notre Dame" og "De elendige". Hva heter han?

Victor Hugo står bak begge disse bøkene, som er gjort om til både tegneserie og musikal med stor suksess.

Hvem blir skipbrudden flere ganger, og møter først små mennesker, så kjemper, hester som styrer et land og musikkens og matematikkens land?


Hopp tilbake til begynnelsen.

 

OL i Pyeongchang

Hvem vant Norges første gull i Pyeongchang?

Krüger vant på første langrennsdag for herrene. Han ble fulgt av to nordmenn.

Norge ble mestvinnende land. Hvem kom på andreplass?

Tyskland var nære ved å ta seieren også. De tapte finalen i ishockey på sudden death på siste dag. Hadde de vunnet den, hadde de hatt flest gull.

Det kan ofte komme overraskelser i skiskyting. Hvilket land vant herrenes stafett?

Wikimedia Commons

Sveriges trener Wolfgang Pichler sa at han ikke var overrasket. Han var i så fall sannsynligvis den eneste i Pyeongchang som ikke var det.

Hun ble hele Norges Maren Lundby, men hvor i Norge kommer hun egentlig fra?

Wikimedia Commons

Lundby hopper for Kolbukameratene i Østre Toten. Det gjør også Kenneth Gagnes.

En annen overraskelse kom i stafett kortbane. Hvilket land tok sitt første vinter-OL-gull da de vant denne distansen?

Wikimedia Commons

Ungarn tok et overraskende gull i kortbaneskøyter, mens Sør-Korea tok den sure fjerdeplassen. Kina tok andreplassen, men de kan kreve deler av gullet, ettersom to av de fire skøyteløperne fra Ungarn hadde kinesisk far.

Våre naboer i Sverige tok syv gull. Det ble to i langrenn, to i skiskyting og to i alpint. Hva var den siste grenen de tok gull i?

Curlingdamene tok gull på OLs siste dag.

Tilbake til Norge. Hvem av disse utøverne vant individuelt gull for Norge?

Wikimedia Commons

Øystein Bråten vant gull i slopestyle. Martin Johnsrud Sundby vant gull i to lagidretter, mens de andre to vant sølv, Mowinckel til og med to av dem.

Vi kommer ikke unna Johannes Høstflot Klæbo. Han vant gull i lagsprint og stafett, men hvilken var den tredje distansen han vant gull på - og den eneste individuelle?

Wikimedia Commons

Klæbo vant sprint, mens Krüger tok skiathlon, Cologna vant 15 kilometer og Niskanene 50 kilometer.

Det var et bra OL å hete Johannes. Også Johannes Thingnes Bø vant gull i skiskyting. Men hvilken distanse?

Wikimedia Commons

Bø bommet to ganger, og fikk dermed to minutters tilleggstid. Likevel gikk han så fort at det holdt til seier.

Russland fikk ikke delta i OL. I stedet deltok idrettsutøvere fra Russland. Det ble en beskjeden gullfangst med to gull. Hvilke to grener?

Wikimedia Commons

Siden Russland ikke fikk delta, lurte mange på hvilken melodi som ble spilt dersom en olympisk utøver fra Russland fikk delta. Svaret viste seg å være IOCs hymne.


Hopp tilbake til begynnelsen.

 

Mat og drikke

En av grunnene til at amerikansk øl smaker annerledes enn europeisk, er at de ofte bruker mais i ølen. Hvilken kornsort brukes tradisjonelt i Europa for pilsner øl?

Til amerikanernes forsvar er valget av mais en praktisk grunn. Amerikansk bygg skaper en for grumsete konsistens. Moderne amerikansk øl har begynt å importere bygg fra Europa. Det finnes øl for de andre kornsortene også, men det er ikke tradisjonelt pilsner.

Hvilken av disse ostene er en blåmuggost?

Stilton finnes også i hvit form, men den mest kjente er blå. De andre tre er hvite oster.

Hva slags frukt er en gravenstein?

Gravenstein er om oftest rød, og er oppkalt etter den danske byen Gråsten. Så vet man det.

Hva har cava, cremant, sekt og prosecco til felles?

Navnet "Champagne" er beskyttet, så fransk musserende vin heter Cremant, tysk heter Sekt, spansk Cava og italiensk Prosecco.

En norsk turtradisjon er Kvikk-Lunsj. Hva heter den tilsvarende versjonen i USA og Storbritannia?

Kit Kat er to år eldre, det ble oppfunnet i 1935 i Storbritannia, mens Kvikk-Lunsj altså kom to år senere. Kvikk-Lunsj veier imidlerti 5,5 gram mer, og er bredere enn Kit Kat.

På engelsk kalles den eggplant, og den er en viktig del av moussaka. Hva heter grønnsaken på norsk?

Squash heter for øvrig zucchini på engelsk. Kassava er en rotfrukt, og kan minne om en litt stor og brun gulrot. Med litt fantasi.

Hva heter denne italienske retten, som består av ristet brød smurt med hvitløk og olivenolje, og som oftest med tomat?

Wikipedia

Bruschetta betyr ristet over kull på italiensk. På italiensk uttales det med en markert K, men det er vanlig med mer "spansk" uttale, "bruskjetta" på norsk.

Denne soppen heter funghi porcini på italiensk og karljohanssvamp på svensk. Hva heter denne soppen, som er veldig populær i matlaging, på norsk?

Steinsopp kan ofte forveksles med gallerørsopp, som dessverre ikke smaker godt i det hele tatt.

Hva kalles belgisk overgjæret hveteøl med sitrussmak?

Også bière blanche og witte godtas. Weissbier er imidlertid tysk. Dette betyr altså "hvitøl", ikke "hveteøl".

I "Grevinnen og hovmesteren" serveres det mulligawtawny. Hva slags sterkt krydret indisk rett er det?

For øvrig varer "Grevinnen og hovmesteren", eller "Dinner for one" i 18 minutter. Alt for kort for noen, en evighet for andre.

Hopp tilbake til begynnelsen.