, 9. mai 2021

Norges dyreste seddel solgt

Samlerhuset - Norges Bank 1000 kroner med SPECIMEN diagonalt over midten, nå Norges dyreste seddel
Det var en seddel av denne typen fra 1892 som ble solgt på auksjon lørdag 8. mai 2021. Hentet fra Norges Banks hjemmesider.

Den dyreste seddel solgt i Norge gikk under hammeren lørdag ettermiddag. Det var en svært sjelden tusenlapp fra Oscar IIs tid.

Seddelen fikk ny eier rundt klokken 17:00 i går, og den gikk for hele 1,5 millioner kroner. Sedler fra første utgave er svært sjeldne, og dette er den eldste seddelen som er kjent i privat eie.

 

Dyreste seddel også den eldste

Seddelauksjonen var også den største gjennomført i Norge, i tillegg til å ha juvelen i kronen. Den forrige rekorden er fra oktober 2013, da en østerriksk seddel far 1816 gikk for 912 000 kroner. Etter en heftig auksjonsrunde endte altså sluttsummen på 1,5 millioner kroner. Kjøperen ønsker å være anonym, men vi er blitt fortalt at det er en med «god peiling».

Vi har tidligere skrevet om første utgave, og vi vet at det er få i det hele tatt som dukker opp uavhengig av valør. Dette er en av tre kjente tusenlapper. Da vi skrev om den, omtalte vi den som en slags «hellig gral» for samlere. Denne seddelen er atpå til også den eldste av de tre, og dermed en slags gralenes gral. Nettopp fordi den er den høyeste valøren og den eldste varianten, er det lite sannsynlig at den kommer til å bli slått.

For ordens skyld ønsker vi å orientere om at dette ikke er den eldste norske seddelen. Norge innførte sedler i 1695, og det ble også preget sedler på 1700-tallet for at staten kunne låne penger.Som resultat av den harde «sølvskatten» ble norske sedler innført i 1819. Imidlertid regnes sedler fra den første serien med krone som valør som den første utgave.

Auksjonen fortsetter søndag, og er en av to auksjoner som gjennomføres av Oslo Myntgalleri hvert år.