, 5. januar 2017

Nobel Fredsprismedalje er preget i rettferdig gull ved Det Norske Myntverket på Kongsberg

Verdens antatt mest prestisjefylte medalje, Nobels Fredsprismedalje, preges ved Det Norske Myntverket på Kongsberg. Slik har det vært siden 1902. Og fra 2015 ble Nobels Fredsprismedaljen preget i rettferdig og sporbart Fairmined-sertifisert gull fra Colombia.

Nobels fredspris preget ved Det Norske Myntverket, ble fra år 2015 preget i rettferdig fairmined gull.
Nobels fredspris preget ved Det Norske Myntverket, ble fra år 2015 preget i rettferdig fairmined gull. Foto Samlerhuset

Initiativet om å prege fredsprismedaljen i Fairmined gull

Det var Samlerhuset og Det Norske Myntverket som i 2014 rettet en oppfordrende henvendelse til Nobels fredsprisinstitutt om å prege verdens antagelig mest anerkjente medalje, nemlig Nobels Fredsprismedalje, i rettferdig gull. Nobels fredsprisinstituttets respons var ikke uventet, men svært positiv.

Fairmined – for arbeidsforhold, samfunn og miljø

Gjennom den ideelle organisasjonen Alliance for Responsible Mining (ARM), har verdens gullindustri fått den nye merkingen Fairmined – en sertifisering som sikrer arbeidsforholdene for verdens mange gruvearbeidere. Vi i Samlerhuset er stolte over å sammen med Det Norske Myntverket være samarbeidspartnere med Fairmined og håper med vårt initiativ at flere skal åpne øynene for rettferdig utvinning og bruk av gull.

Tildelingen av Nobel Fredspris laget i rettferdig gull kan vise seg å være det avgjørende historiske veiskillet for ordningen om rettferdig gull  

– Jeff Texter, assosiert direktør, Fordham Universitetet Juridiske institutt, NewYork

Fredsprismedaljen er ikonisk! Vi er svært stolte over at den produseres i Norge! Vi støtter også opp om initiativet som Samlerhuset og Det Norske Myntverket har tatt for rettferdig gull»

– Kaci Kullmann Five, leder for den norske Nobelkomiteen

Verdens mest prestisjefylte medalje

Nobels Fredspris er blant verdens mest prestisjefylte utmerkelser, og medaljen som deles ut må sies å være verdens mest prestisjefylte medalje. Prisen deles ut årlig i Norge, og det er Det Norske Myntverket som siden starten i 1902 har hatt det ærefulle oppdraget å prege gullmedaljen.

Medaljen er designet av den norske kunstneren og billedhuggeren Gustav Vigeland, og er den eneste medaljen han designet. Motivet er det samme hvert eneste år, det eneste som varierer er teksten som står inngravert på medaljens rand. Fra 2015 ble den prestisjefylte medaljen dessuten preget i sporbart rettferdig gull fra småskalagruver i Colombia. Dette etter initiativ av Samlerhuset og Det Norske Myntverket.

Samlerhuset samarbeider med Nobels Fredsprissenter

På Rådhusplassen i Oslo ligger Nobel Fredssenter, museet om Nobels Fredspris og prisens vinner. Fra 12. desember 2016 til 26. november 2017 kan du her se utstillingen Hope over Fear, et sterkt portrett av fredsprisvinner Juan Manuel Santos og det colombianske folket. Utstillingen er støttet av Oslo kommune, Samlerhuset og LO. Vi syntes det var ekstra stas at årets fredsprismedalje er preget i rettferdig Fairmined-sertifisert gull fra småskalagruver i Colombia. I forbindelse med åpningen av utstillingen arrangerte Samlerhuset og Nobels Fredssenter et følelsesladd møte mellom en colombiansk gruvearbeider og president og fredsprisvinner Santos.

Gruvearbeider Daniel Ricossa, Ole Bjørn Fausa, Samlerhuset og Colombias president Santos

Fairmined gull – gull å være stolt av

Visste du at 90 % av verdens gull-gruvearbeidere jobber i små gruver? Mange av disse arbeider under uverdige arbeids-og miljøforhold. Samlerhuset samarbeider med alliansen for ansvarlig gullutvinning (ARM) og støtter organisasjonen Fairmineds arbeid for rettferdig gruvedrift med gode arbeidsforhold, rettigheter og miljø rundt gruvene – for gruvearbeidere i nåtid og fremtid. Les mer om rettferdig gull og Fairmined-sertifiseringen her.

Her kan du også se filmen om gullets reise, fra småskalagruvene i Colombia via pregning ved Det Norske Myntverket til ferdig Nobel Fredsprismedalje: https://www.youtube.com/watch?v=OdxBCeYatwM