, 25. juli 2018

Mynter som smykker – tradisjon og tidsvitner

mynter som smykker Septimus Severus festet på et anheng til halsbånd. I bakgrunnen en myntpreger og en lærling
Det var muligens under slike omstendigheter at dette anhenget ble laget i Romerriket med denne Septimus Severus-mynten.

Det finnes en lang tradisjon både i Norge og i resten av verden for å bruke mynter som smykker. Enkelte av dem er faktisk riktig så pene – om ikke alltid populære hos samlere.

I en tid der smykker ikke var dagligdags, kunne pene mynter være akkurat det materialet mange kunne lage et flott smykke av. Mynter var av sølv, og ofte var de pent utformet. Med Den norske løve på kunne de også være patriotiske smykker.

Imidlertid vil mynter laget om til som smykker være mindre etterspurte av samlere. Men det er ikke lurt å fjerne mynten fra smykket heller.

 

Lang tradisjon med mynter som smykker

Mynter som smykker beltespenne Christian VII gianelli
Denne mynten designet og gravert av Gianelli, er et godt eksempel på en smykkemynt. Baksiden av mynten avslører at dette er en dansk, og ikke norsk, mynt.

Praksisen å bruke mynter som smykker er omtrent like gammel som myntene selv. Det finnes flotte bevis fra romertiden og Bysants. Også i vikingtiden ble da gjerne utenlandske mynter brukt til smykker. Man hadde ofte smykker enten som anheng med loddet feste eller med hull i toppen. De kinesiske spademyntene hadde ofte hull som passet fint til anheng.

I noen tilfeller kan det ha vært en praktisk betydning. Mynter kan rett og slett ha vært festet som anheng og så brukt som betaling. Andre ganger var det rett og slett fordi myntene var vakre, og fant veien fra pengepung til smykkeskrin. Med rask lodding eller smedkunst kunne en mynt bli en knapp i en flott vest eller en beltespenne i et standsmessig belte.

Under andre verdenskrig ble mynter brukt som propaganda. Nordmenn brukte førkrigs-mynter som smykker. Dermed bar de smykker med symbol både på Haakon VII og Den norske løve. Begge disse var forbudt under okkupasjonstiden.

 

Billigere måte å skaffe seg mynter på

Å bruke mynter som smykker kan være veldig vakkert. Samtidig er det flere samlere som opplever at dette ikke er fullverdige mynter, og setter prisen lavere. Slik kan smykker være en billig måte å skaffe seg vakre mynter på.

Nettopp fordi mynter er brukt som smykker, kan de ofte være godt tatt vare på. Smykker blir generelt behandlet mye bedre enn mynter, og i stedet for å ligge i en pengepung og få riper, kan et myntsmykke ligge godt beskyttet i en eske tullet inn i stoffer.

Det betyr ikke at det er lurt å investere i smykker for å selge dem som mynter. Samlere som ikke liker smykkemynter pleier ofte å mislike mynter som er fjernet fra smykkene enda mer. Som smykke har de en historie, og de fleste seriøse samlere vil ha nettopp historien. Dette er samme grunn som at vi fraråder rengjøring av mynter utover det nødvendige.

 

Moderne smykkekunst

I moderne tid er mynter brukt til en stor variasjon av smykker. Enkelte ganger kuttes deler av mynten ut, eller det skjæres i mynten for å skape et mønster. Andre ganger er mynten helt komplett eller bare marginalt beskåret. Enkelte ganger igjen er mynten malt eller belagt med et annet materiale.

Av serieproduserte pyntegjenstander med mynter er det gjerne tre som går igjen: Armbåndsur, slipsnåler og mansjettknapper. Slipsnåler og mansjettknapper kan ofte bruke replikaer siden det er viktigere at de skal se nye og fine ut enn at de er ekte.

Mekaniske armbåndsur er naturlig beskyttet mot riper og oksygen av en glasskive. I tillegg har de en urskive som passer perfekt for en klokke. Derfor er mange mynter blitt bevart for ettertiden som armbåndsur.

Nettopp fordi de er serieproduserte, bruker disse klokkene sjelden dyre mynter. Klokkene til høyre er laget med respektive en gull- pg platinabelagt 5-kronemynt og en tradisjonell 1 skilling 1771. Mens femkronen er ny, har den såkalte «brennevinsmynten» en lang og spennende historie.

Når man tenker over det, er det som oftest en kombinasjon av myntens historie og dens skjønnhet som tiltrekker samlere. Da er det ikke akkurat unaturlig at man burde bli begeistret for mynter som smykker.