, 15. august 2019

Kjente feiltrykk på mynter

Feilpreginger skjer fra tid til annen, som her der en Lincoln-mynt har fått reversen preget på nederst. Enkelte feiltrykk kan gjøre mynter legendariske. (Foto: Economicrealist/Wikimedia)

Feiltrykk har ført til at visse mynter er blitt langt mer berømte enn de skulle ha blitt. Her er noen kjente eksemplarer fra myntverdenen.

I Norge har vi hatt 1 krone med hull på feil plass og femtiøringer med vrengt 1-tall. Det finnes også en rekke andre feilpreginger. Her er tre interessante historier rundt feiltrykk av mynter.

 

 

Sacagawea-mynt med mange feiltrykk

Sacagawea var en indiansk kvinne som hjalp USA å kartlegge sitt eget land. De to amerikanske oppdagerne Merriwether Lewis og William Clark dro over hele USA for å oppdage og kartlegge Louisiana. Louisiana var da et stort område bestående av mesteparten av Midtvesten. Blant oppgavene deres var å sikre god kontakt med urbefolkningen. Her ble Sacagawea viktig. Hun var en viktig figur både fordi hun skapte en ro i en irritert gruppe, hun jobbet som oversetter og hun viste fram store områder for ekspedisjonen. Livet hennes etter ekspedisjonen vet man lite om. Enten døde hun  24 år gammel av sykdom, eller så ble hun 95. I 2003 ble hun medlem av National Women’s Hall of Fame, en over 170 år gammel æresbevisning.

Det var damen. Hva så med feiltrykket? Dette er eksempel på en såkalt «mule», eller hybridmynt på norsk. Det vil si at en adversen og reversen kommer fra hver sin mynt. I dette tilfellet var adversen en Washington 25 cent-mynt, mens reversen var en ørn. Slik er altså den verdifulle Sacagawea-mynten altså uten Sacagawea på!

Nå er ikke dette den eneste feilen. En av dem er man faktisk ikke engang sikre på om er en feil eller en kommentar. På reversen til en Sacagawea-mynt fra 2000 var det to streker på kroppen til ørnen. Det kunne se ut som piler. Derfor har disse myntene fått kallenavnet Wounded Eagle. Det regnes som feil, men samtidig er det en historie fra den greske dramatikeren Aiskylos. I den oppdaget en ørn at han ble truffet av en pil med ørnefjær. Med sine siste tanker tenker han at «man blir drept av det man lager». Sacagaweas innsats i Lewis and Clark-oppdagelsene førte til at hvite amerikanere kom i store mengder til indianske områder.

 

Irsk skrivefeil skapte entusiasme

feiltrykk: James Joyce
Feiltrykk på mynt trenger ikke skyldes pregerne. Av og til kan designet være feil. Ordet til overs er «that» fra rett over Joyces venstre øye, altså det speilblanke (Faksimile fra Irlands Sentralbank).

I 2013 bestemte Irland seg for å prege en €10 sølvmynt som æret James Joyce. Anledningen var at EU hadde en myntserie som skulle ære europeiske forfattere. Motivet var spennende nok. James Joyce ble avbildet i enkel strek inspirert av 20-tallets stil. Håret hans var en tekst fra mesterverket «Ulysses», kalt verdens mest berømte uleste bok.

Sitatet var imidlertid feil. Designeren hadde lagt til et «that» som ikke hørte hjemme der. Ettersom dette var i håndskrift, er det ganske imponerende at noen i det hele tatt fikk med seg denne skrivefeilen. Ettersom dette var en sølvmynt, var selvfølgelig €10 en altfor lav verdi. Den ble solgt for €46, og alle forsvant innen kort tid. Kort tid etter det igjen ble flere solgt på eBay for stor profitt.

 

Italiensk muldyr-mynt til begjær

Det er ikke typisk amerikansk å lage såkalte muldyr. I 2002, for eksempel, ble en 2 cent preget med en 1-cent-advers. I Sacagawea-tilfellet var størrelsesforskjellen mellom 25 cent-mynten og 1 dollar-mynten så liten at det så naturlig ut. På 2 cent-mynten var det et veldig tydelig feiltrykk. Det var en stor sirkel rundt 1 cent-mynten.

Den italienske påtalemyndigheten mistenkte at det var noe galt, og etterforskning ble startet. Imidlertid ble det ikke funnet noe direkte galt med myntene. Myntene selges nå for svært høye summer, til tross for at de ser usedvanlig teite ut.