, 17. februar 2021

Feil årstall på OL-mynter for første gang

Countdown-gullmynter fra Kambodsja med Angkor Wat, friidrettsutøvere og feil årstall
Disse Countdown-myntene har nå feil årstall. Man kan heldigvis fortsatt telle ned,

OL i Japan ble nå utsatt. Numismatisk betyr det nå at vi har fått noe helt unikt – en moderne mynt med feil årstall.
Vi må fortsatt vente før vi vet sikkert om Karsten Warholm, håndballjentene eller noen Ingebrigtsen-brødre  kan ta gull i OL i Tokyo. Myntene, derimot, er klare til å skaffes. Noe som skaper en numismatisk spennende situasjon.

 

Feil årstall unikt i moderne tid

For omtrent ett år siden skulle OL ha gått av stabelen. Fram til våren 2020 regnet alle med at dette kom til å skje. I den anledning ble det laget mange suvenirer og minner om hendelsen. Men, som kjent, ble det aldri noe av. Dermed satt man med en rekke mynter med feil årstall.

Nå er det ikke unikt at mynter ikke har det årstallet de skal ha. Samtidig er det svært uvanlig at det skjer i disse tider. Det gjør unektelig denne mynten svært spesiell. I tillegg har aldri OL-mynter eller OL-relaterte mynter hatt denne feilen.

 

Spennende samlerfelt

Rent formelt er det naturligvis ikke feil årstall. Mynten kom ut i 2020, så det stemmer. Det som ikke stemmer, er naturligvis tidspunktet den er knyttet til. Det var også slik det var med reisedaleren til Christian VI. Den første kom ut i 1732, da Christian VI skulle ha dratt på reise, men så ble den utsatt. Av de 4524 myntene ble alle, så nær som ti smeltet om.

Også sedler har denne litt pussige feilen. Enkelte feiltrykk av 5-kronen fra 1932 kom ut med årstallet 2932! Disse feilene er naturligvis svært sjeldne, og det gjør myntene enda mer ettertraktet.