, 28. januar 2019

De syv uovervinnelige – klassikerne blant gullmynter

De syv uovervinnelige ved fire av dem,
De syv uovervinnelige er syv gullmynter som er svært populære blant samlere. Her American Gold Eagle, Panda Gold Coin, Maple Leaf og Gold Nugget.

De syv uovervinnelige er i myntsammenheng en samling av noen av de mest kjente handelsmyntene- i verden. Både alder, renhet og andre kriterier gjør at de kvalifiserer til gruppen.

Gull i mynter har en lang og ærerik historie. Selv om norske gullmynter har en beskjeden, om enn lang, historie, har de blitt brukt mange andre steder. Gullmynter kom nesten samtidig som myntene selv, verdens første var en blanding av sølv og gull.

 

Hvorfor de syv uovervinnelige?

Ideen bak «De syv uovervinnelige» begynner strengt talt i 1954 i Japan.  Filmen «De syv samuraier» kommer da ut. Filmen, regissert av Akira Kurosawa, ble en enorm suksess, og syv år senere ble den omskapt til en western-film med tittelen «De syv uovervinnelige».

Selv om filmen handler om syv utskudd som redder en landsby fra banditter – og fire av dem dør, er tanken på de syv uovervinnelige likevel ikke tilfeldig. De syv blir legender, navn som hviskes blant folk i generasjoner. Nettopp denne udødeligheten er en av tankene bak navnet på myntene.

Så hvilke er de syv?

 

American Gold Eagle

Kanskje den mest kjente gullmynten er en «eagle». Eagle er egentlig en egen valør, som tilsvarer $10. Det fantes også inndelingene kvarteagle, halveagle dobbeleagle. Mynten ble første gang preget i 1795, og har alltid hatt ørnen i en eller annen form.

Dette var altså ekte gullmynter som ble brukt i sirkulasjon i nesten 140 år. De var i bruk da Frihetsgudinnen kom, da borgerkrigen raste og under første verdenskrig. I 1933 forlot USA, og flere andre land, gullstandarden, og dermed ble gullmyntene ikke lenger preget. Dette er en legende i gullmynthistorien, og en naturlig del av de syv uovervinnelige.

I 1985 kom myntene som handelsmynter. Denne kalles the American Gold Eagle, og er en den offisielle handelsmynten til USA. Mynten har gjerne verdien 1/10, ¼, ½ og 1 unse gull, der 1 unse gull har nominalverdi $50. Gullfinheten ligger på omtrent 91,67 %.

Navnet American Gold Eagle brukes for å skille bullion-mynten fra de gamle myntene, men man må holde tungen rett i munnen. Det er for eksempel feil å kalle mynten «Golden Eagle», da dette er det engelske navnet på kongeørnen. Og ørnen som preger amerikanske mynter skal være den hvithodede havørnen.

 

Canadian Gold Maple Leaf

Det canadiske myntverket har en høy stjerne på grunn av nytenkning og kvalitet på høyt nivå. For der USA har en lang tradisjon med gullmynter i sirkulasjon, er Canadas historie langt kortere. Faktisk har Canada bare hatt gullmynter i tre år til vanlig bruk. Fra 1912 til 1914 ble det preget gullmynter i valørene $5 og $10. Det ble også preget en minnemynt for 100-årsjubileet for uavhengigheten i 1967. Den var ikke beregnet til sirkulasjon.

Så, i mangel på en lang og ærerik gullhistorie, har Canada satset alt på selve Gold Maple Leaf. Disse myntene har samme inndeling i vekt og nominell verdi som American Gold Eagle, men dette er høyst veiledende. For Canada har en svært høy finhet av gull. En Gold Maple Leaf ligger gjerne på 99,99 %.

Tradisjonelt er altså Gold Maple Leaf preget oppover til 50 dollar, men Canada gir seg ikke alltid der. En rekke mynter preget i 99,999% finnes i høyere valør. Flere tohundredollarmynter er blitt preget, og i 2007 ble det preget seks med verdien 100 kilo. En av disse ble stjålet mens den var utstilt ved Bode Museum i Berlin i 2017.

 

Libertad, Mexico

Libertads skjønnhet gjør at den er en naturlig del av de syv uovervinnelige
Libertad er en av mange frihetsgudinner. Imidlertid er det seiersgudinnen, og ikke frihetsgudinnen, som tradisjonelt er bevinget.

Mens USAs bidrag hadde lang og ærerik historie og Canada hadde svært høy gullprosent, har Mexico valgt skjønnhet. Libertad ble kåret til verdens vakreste mynt, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Det meksikanske myntverket er blant de eldste i verden. Imidlertid ble de fleste gullmyntene preget til Spania fram til Mexicos selvstendighet. Meksikanske pesos ble preget først på 1860-tallet, og gullverdien på gullmyntene gikk kraftig ned i 1905.

Slik sett er også Libertad en mynt som står uavhengig av fortiden. Libertad betyr «frihet», og er frihetsgudinnen for Mexico akkurat som Lady Liberty er det for USA. Det at hun framstilles Victoria, seiersgudinnen, og ikke Libertas, frihetsgudinnen, får så heller være. Vakker er mynten uansett.

Akkurat som USA har også Mexico en ørn, men denne preger adversen. Historien rundt ørnen var at aztekerne skulle grunnlegge byen sin der de så en ørn som spiste en klapperslange på en innsjø. Symbolet har vært viktig for Mexico både for aztekerne og for de kristne. Ørnen symboliserer Jesus og slangen ondskap i kristen symbolikk. Renheten ligger på 99,9 %.

 

Gold Nugget, Australia

Mens noen velger temaer knyttet til symbolikk og historie, har Australia et mer rett-frem symbol. Dette er erketypisk for Australias effektive og korrekte navngiving. Landet har to delstater og ett territorium som forteller hvilken himmelretning de ligger i, og området oppkalt etter dronningen heter enkelt «Queensland».

Australias handelsmynt Gold Nugget symboliserer funnet av en gullklump som ble funnet i 1867. Gullklumpen ble kalt «Welcome stranger», og veide hele 72 kilo. Selve klumpen ble smeltet ned, men en kopi finnes på museum.

Selv om mynten symboliserer gullfunn i Australia og heter Gold Nugget, er det ikke alltid gullklumpen som er motivet. Blant annet har en kenguru også preget bildet fra 1989 av, og det varierer. Dette gjør at flere også kaller mynten «Gold kangaroo». Australias myntverk i Perth er også godt anerkjent på grunn av høyt gull, og disse ligger på 99,99 % gull.

 

 

Panda Gold Coin, Kina

I 1982 kom den første kinesiske pandagullmynten ut, og det ble raskt en stor hit. De første årene ble myntene bare eksportert til utlandet, men deretter ble de solgt også til kinesere.

Temaet er alltid pandaer, og det er alltid skiftende motiver. Det ble ramaskrik da motivene fra 2001 gjentok seg i 2002, og siden har det ikke skjedd. Som man forstår, har pandagullmyntene en stor fanskare både i Kina og utenfor.

De er faktisk gyldig sirkulasjonsmynt med den pålydende verdien. I 2001 skiftet de valør. Likevel ligger valøren betraktelig undre markedsverdi. Den høyeste valøren er 500 yuan, som er på en 30 grams gullvekt. I markedsverdi er gullet verd 8400 yuan.

 

Sovereign, Storbritannia

Sovereign er selvsagt som del av de syv uovervinnelige
Sovereign er en mynt med en lang og innholdsrik historie, helt fra 1489 – om enn via omveier.</>

Sovereign er en lang historie, og vi kunne pratet om den i enda lenger. Uansett, den legendariske gullmynten Sovereign ble innført i 1817. Mynten var basert på en mynt som sirkulerte mellom 1489 og 1604, eller altså under Tudor-familien. Denne hadde en renhet på mellom 95 % og 91 %, sistnevnte under Henrik VIII, som devaluerte flere mynter. Den ble også devaluert flere ganger etter det.

I 1817 begynte imidlertid produksjon av mynten i større skala, og det er herfra at man regner Sovereigns fødsel. Sovereign ble preget med det berømte motivet «St. Georg og dragen» av Benedetto Pistrucci. Motivet til Pistrucci ble riktignok erstattet gjentatte ganger av det britiske våpenskjoldet, men den kom tilbake igjen, og er nå etablert. Vel, mer enn etablert, Sovereign er en av de mest kjente gullmyntene i verden.

Så hvem er Georg og hvem er dragen? Vel, St. Georg levde på 200-tallet e.Kr., og det gikk en historie om at han drepte en drage som terroriserte en landsby. Sånn sett er historien ganske lik den om De syv uovervinnelige. Han ble en helgen fordi han nektet å fornekte sin kristne tro, og dermed ble drept av romerne. St. Georg er en skytshelgen for både England, Litauen og Moskva.

 

Krugerrand, Sør-Afrika

Mens noen mynter har vært med på historien, har Krugerrand skapt historie. Mynten ble til etter at Sør-Afrika ble selvstendig. De har enorme gullreserver, og det var naturlig for Sør-Afrika å produsere gullmynter.

Likevel var det altså først i 1967 at mynten krugerrand så dagens lys. Den er oppkalt etter Paul Kruger, Sør-Afrikas første president, som preger adversen. Reversen er av en springbukk, Sør-Afrikas nasjonaldyr. I motsetning til andre mynter, har ikke krugerranden en valør, men er verd sin vekt i gull. Eller i det minste sin vekt i 91,67 % gull. Og i USA var det i lang tid ikke lov til å handle gull for vanlige folk.

Så til dagens fremmedord, stagflasjon. Dette er en situasjon da det utenkelige skjedde; både inflasjon og stagnering slo til samtidig. Økonomien ble vanskelig og inflasjonen gjorde dollaren stadig mindre verd. Folk lette etter noe verdifullt å investere i, og for mange ble krugerrand løsningen. For enda USA kunne hindre handel med gull, kunne de ikke hindre folk i å veksle penger. Du kan lese mer om denne spennende historien her.  I en liten periode var rett og slett krugerrand den mest etterspurte mynten. Det var te helt til den ble forbudt da vesten innførte sanksjoner mot apartheid-regimet på slutten av 1970-og 1980-tallet.. Da er det naturlig at den tilhører de syv uovervinnelige gullmyntene.