, 7. juni 2019

D-dagen-mynt preget for 75-årsmarkeringen i Paris

D-dagen ble markert i Paris med preging av mynter

Monnaie de Paris skrev historie da de mintes D-dagen 6. juni 2019 ved å prege mynter i rettferdig fairmined gull – inkludert en eksklusiv førsteutgave i 1 unse rent gull. Myntene ble lansert på dagen 75 år etter at frigjøringen av Europa for alvor startet under «Operation Overlord» på selveste D-dagen. Senere på dagen ble gullmyntene, som de reneste sannhetsvitner, fraktet til Normandie der troppene kom i land i 1944.

For 75 år siden måtte en rekke tapre helter kjempe seg gjennom piggtråd, tsjekkiske pinnsvin og fiendtlig ild. Målet var et fritt Europa. Denne hendelsen var en av de viktigste i europeisk historie, og vi skylder en stor del av vår frihet til de allierte styrkene som satte livet på spill denne avgjørende dagen i Europeisk historie. En rekke kjente statsoverhoder deltar i markeringen av dagen. Dette inkluderer Frankrikes president Emmanuel Macron, USAs president Donald Trump, Storbritannias statsminister Theresa May og Norges statsminister Erna Solberg. I tillegg deltar en norsk veteran fra dagen, Trygve Hansen.

Merkedagen hedres også av Monnaie de Paris, og Euromyntene – inkludert en historisk førsteutgave – er attpåtil preget i rettferdig fairmined gull.

 

Den lengste dagen

D-dagen ble kalt «den lengste dagen» av forfatter Cornelius Ryan i boken med samme navn. Dette var opprinnelig fra et sitat av Erwin Rommel, om at de første 24 timene kom til å bli avgjørende. Rommel fikk rett, den 6. juni avgjorde langt på vei krigen.

For mange var dagen ikke bare lang, men uutholdelig tøff. Kuler fløy, granater ble kastet, landminer gikk av og medsoldater lå døde rundt dem. Soldatene kjempet for livet hver meter av stranden. D-dagen handlet imidlertid om mer enn bare stranden. Troppene kjempet seg flere steder innover og bekjempet tyske befestninger. For norsk del deltok flere tusen norske soldater, både krigsseilere og marinesoldater. Krigsseilerne deltok i handelsflåten med 43 norske skip. I tillegg deltok den norske marinen med ti fartøy. To av dem var søsterskipene «Stord» og «Svenner». Trygve Hansen deltok på «Stord». Både den og «Svenner» var opprinnelig britiske skip som ble satt under norsk kommando. Begge drev både med eskorte og bombing av tyske mål. Også i luften hjalp Norge til.

Kampen ble kronet med seier, men med store menneskeofre. Opp til 10 000 mennesker døde på alliert side, eller hver sekstende mann. Enkelte estimater er enda høyere. Likevel var offeret høyst nødvendig for å bekjempe et av de mest grusomme rikene i historien.

 

D-dagen rettferdig markert

D-Dagen ble preget og lansert ved Monnaie de Paris. Her viser Marc Schwarz, Joaquin Jimenez og Ole Bjørn Fausa fram tre eksemplarer.
Rykende ferske gulleuro som hedrer D-dagen. Myntmester ved Monnaie de Paris Marc Schwartz, sjefsgravør Joaquin Jimenez og Ole Bjørn Fausa holder hvert sitt eksemplar av gullmynten.

Derfor var det på sin plass at Monnaie de Paris valgte å markere anledningen med euro-mynter i rettferdig Fairmined gull. Fairmined-stempelet gir en garanti for at gruvearbeiderne har rettferdige inntekter, gode arbeidsforhold, og et godt miljø og for de ansatte i noen av verdens små og mellomstore gruver. Derfor er det ekstra gledelig at Det Statlige Franske Myntverket lanserte den største mynten i rettferdig fairmined gull verden har sett til nå!

 

Hjertesak for Samlerhuset

Fairmined har lenge vært en av hjertesakene til Samlerhuset, som har støttet initiativet siden 2015. Derfor, når to så viktige saker ble markert samtidig, var det en selvfølge at Samlerhuset ble invitert med til å overvære begivenheten. En av Samlerhusets eiere, Ole Bjørn Fausa, var selv blant de som tok kontakt med det franske myntverket i 2017, med oppfordring om at også de benyttet seg at rettferdig, Fairmined gull, slik Det Norske Myntverket allerede hadde gjort siden 2015. Fausa var derfor full av lovord, da han overvar lansering av gullmyntene hos Monnaie de Paris og fulgte også myntene på reisen til Normandie på selve 75-årsdagen.

 

D-dag-myntens motiv

D-dagmynten som ble preget på årsdagen 6.juni 2019, viser et Spitfire jagerfly som dominerer forgrunnen. I tillegg ser vi en rekke Douglas C-47 Skytrain i forskjellige størrelser. Douglas-flyet ble brukt til fallskjermjegere, og der for er fire fallskjermer inkludert på motivet.

Skipet «Svenner» som vi omtalte over, er også avbildet. Skipet var en jager av S-klassen. Opprinnelig het skipet «Shark» (og «Stord» het «Success»), men fikk navnet HNoMS Svenner i 1943. Skipet ble senket, og trettito nordmenn og to briter døde da skipet eksploderte. Et minnesmerke over de norske falne, her og andre steder under D-dagen, ble i går av duket i Hermanville-sur-mer.

Påskriften «D Day 75th», stadfester anledningen. Hver av bokstavene har formen av et flagg. Den første bokstaven, D, viser USAs flagg, den neste D-en viser Storbritannias flagg. A-en har de frie franske styrker, det vil si et fransk flagg med lothringenkors. Y-en er Canada.