SS City of Cairo var et passasjerskip som knapt hadde blitt husket hadde det ikke vært for en dramatisk slutt på skipet og et nytt liv til lasten.
Dramatisk og livsfarlig for City of Cairo
Før andre verdenskrig begynte passasjerskip å få konkurranse fra flyreiser. For å få ting til å gå rundt, var det svært vanlig at passasjerskip også tok med seg last. Dette var kjent både blant tyskere og briter. Da så andre verdenskrig begynte, ble mange passasjerskip rekvirert eller pålagt å ta med seg viktig last. Som oftest skjedde dette uten at verken mannskap eller passasjerer visste hva lasten besto i.
Slik var det for SS City of Cairo. Skipet var 28 år gammelt da det la ut på en reise den 1. november 1942. Det hadde 301 til sammen, med omtrent en tredjedel passasjerer og resten mannskap og soldater. Likevel visste alle faren. Når som helst kunne ubåter eller krigsskip senke dem.
Beklager for å ha senket dere
De tyske ubåtene var svært koordinerte, og de kjente godt til rutene til skipene. Dette medførte at en tysk ubåt angrep City of Cairo den 6. november, fem dager etter avreisen. Skipet var 800 kilometer fra St. Helena, 1600 meter fra Afrika og 3200 meter fra Brasil. En torpedo traff skroget, og skipet begynte å gå ned. Den tyske kapteinen Karl-Friedrich Merten var en gentleman, og lot alle komme i livbåtene. Bare seks personer døde etter torpederingen. Merten noterte seg for at det ikke var noen tyske krigsfanger, og deretter sa han de bevingede ordene. «God natt, og beklager for å ha senket dere».
Det var Merten som forklarte hvor langt det var for livbåtene å dra til land. Heldigvis var det flere offiserer i de forskjellige livbåtene. I tillegg var det mange nok kompass i livbåtene, men bare noen få sekstanter. Det var et problem. Det enkleste var å dra til Brasil, det gjaldt bare å finne strømmene. Det var imidlertid og så lengst, og det var dårlig med rasjoner. Afrika var heller ikke umulig, men fortsatt langt unna, og uten hjelp fra strømmer. St. Helena var klart nærmest, men det var lett å bomme på.
Det ble bestemt at de skulle prøve seg på å treffe St. Helena. Det ble en farefull ferd, og til slutt døde nye 100 mennesker. Til slutt, nesten to uker etter at båten sank, ble 195 mennesker reddet av skipet SS Clan Alpine.
City of Cairo gjenoppdages
Det som altså ikke var kjent da, var at det lå omtrent åtte og en halv millioner mynter i skipet. Dette var britiske indiske rupi fra Victoria, Edvard VII og George V. Sølvverdien i seg selv var enorm. Til sammen var dette omtrent 100 tonn sølv. Man kan undre seg hvordan disse sølvmyntene hadde forandret krigen dersom de hadde nådd London. Men skipet tok verdiene og hemmelighetene med seg i sin dype grav.
Det ble imidlertid kjent etter krigen. Mange ønsket å finne skipet, men det var to store problemer. Det første var at svært få visste hvor det lå. Det andre var at det lå på 5181 meter under havet. Ikke bare kunne ikke noe menneske overleve, det var svært få gjenstander i det hele tatt som kom så langt ned.
På slutten av 2000-årene begynte imidlertid utviklingen raskt å gå i riktig tempo og riktig retning. Vraket av Titanic, som lå på mer beskjedne 3700 meters dyp, drev forskningen. Et annet skip, SS Gairsoppa, lå på 4700 meters dyp. Og i 2013 ble altså skipet lokalisert og sølvbarrene hentet opp. Rekorden var kortvarig, 23. juli ble siste barrer hentet opp. Den 25. september samme år ble altså flesteparten av myntene fra SS City of Cairo hentet opp. En stor del ble smeltet om, blant annet fordi de var for ødelagt til å selges som mynter. Imidlertid kjøpte Samlerhuset 21 993 mynter.
Nå er altså disse myntene tilgjengelige med en helt fantastisk historie.