Frankrikes myntverk gir ut den første Fairmined euro i det edle metallet. Temaet er freden etter første verdenskrig.
Monnaie de Paris er dermed det første myntverket som gir ut en mynt laget i Fairmined gull. Fairmined-mynten til det franske myntverket er en 50-euromynt. Mynten er laget i 99,99 % gull.
Det franske myntverket er et av verdens eldste, dannet i 864 av Karl den skallede. Det gleder oss at de er sitt samfunnsansvar bevisst og håper at dette blir begynnelsen på en lang rekke fairmined-mynter. Mynten slippes i mai.
Motivet er designet av Joaquin Jimenez, en av verdens mest anerkjente myntgravører. Han er også sjefsgravør ved Monnaie de Paris. Det var også han som designet den franske 10-euromynten som ble gitt ut i januar. Mens 10-euromynten fokuserte på de allierte og på hjemkomst fra krigen, fokuserer 50-euroen mest på freden etter første verdenskrig.
Fairmined er livreddende rettferdighet
Gull har spilt en viktig rolle i så godt som hele den menneskelige historien. Fra gullmaskene til Agamemnon og Tutankhamon via gullmynter og til gullagre i USA har materialet preget historien. I dag finnes gull både som smykker og i elektronikk. Om man regner med 1 gram per 40 smarttelefoner og 2,53 milliarder smarttelefonbrukere, vil det være minst 63 tonn gull i smarttelefoner. Sannsynligvis er det enda mer.
Gullet skal hentes et sted. Omtrent tretti prosent av verdens gull er resirkulert. De resterende er hentet i gruvedrift. Og nitti prosent av gullet som hentes ut i gruver, hentes fra store gruver. Disse har normalt sett krav til ansattes helse, velferd, miljøhensyn og til lønn.
De resterende ti prosentene av gullet som hentes ut i verden, hentes imidlertid fra små gruver. Disse gruvene har varierende arbeidsforhold, og til dels svært kritikkverdige forhold hva gjelder helse, miljø og sikkerhet. Det finnes dessverre gruver som bedriver svært farlig og ulovlig gruvedrift med mange grusomme menneskeskjebner, herunder barn. Mange av disse gruvene driver illegalt, der alt fra eksplosiver og kvikksølv til brutale krigsherrer gjør ubehagelige jobber direkte farlige. Når vi legger til at nitti prosent av alle som jobber i gullgruver jobber i nettopp de små gruvene, er det klart at mange påvirkes av en arbeidshverdag i verdens små gullgruver. Fairmined er et initiativ fra Alliance for Responsible Mining for å sikre rettferdighet for disse arbeiderne. For å bli en Fairmined-sertifisert gruve, må en gruve gjennom et lisensieringsprogram med strenge kravene til arbeidernes sikkerhet, helse og til miljøet.
Fra Gullpalmen til Nobelmedaljen
Samlerhuset valgte ikke å vende ryggen til de små gruvene. Derfor tok de beslutningen å støtte opp om de små gruvene som driver rettferdig gruvedrift.
Der kom Fairmined-initiativet godt med. Fairmined ble startet av Alliance for Responsible Mining, og er en lisens for gruver som driver rettferdig og ansvarlig utvinning av gull. Fairmined ble først introdusert for gullsmedbransjen og blant andre Chopard og Kering. Chopard lager også Gullpalmen, som deles ut for beste film under filmfestivalen i Cannes. Dette er en av filmverdenens mest anerkjente priser, og Chopard har siden 2014 laget den i Fairmined gull. Også teknologiprodusenter som Microsoft har kommet med.
Samlerhuset bestemte seg for å innlede samarbeid med Fairmined i 2015. Da tok Samlerhuset og Det norske myntverket initiativ til å oppfordre Nobelkomiteen til å utgi Nobelmedaljen i rettferdig gull. Den norske Nobelkomiteen støttet opp om det, og det ble også godkjent fra Nobelkomiteen i Sverige. Fra og med Nobels fredspris i 2016, er fredsprisen blitt utgitt i Fairmined gull. Det norske myntverket lagde den første minnemedaljen, «Kongens nei», i rettferdig gull.
Og nå har altså mynter kommet etter.