, 11. april 2019

Påskequiz 2019 del 3

Hvilket landslag var det første som vant fotball-VM for herrer for andre gang?

Påske-quiz 2019: Putin måtte til slutt gi fra seg VM-trofeet. Men hvilket land vant trofeet to ganger først? Kremlin/Wikimedia Commons
Riktig! Feil

Italia vant i 1934 og 1938, og ble dermed også det første laget som forsvarte en VM-seier. Uruguay boikottet de to VM-ene Italia vant, men deltok både i det første og det fjerde, som de vant. Italia burde derfor ha sendt en takk til Uruguay. I tillegg var Italias to seire overskygget av at Mussolini grep inn og inviterte dommere på middag. foran viktige kamper. Dommerne ble senere fratatt dommerlisensen etter merkelige avgjørelser til Italias fordel.

Denne byen het lenge Akmolinsk. I 1997 ble den nasjonens hovedstad, og bygninger hoppet opp som paddehatter. Tidligere i år byttet den navn til Nursultan for å gjøre ære på presidenten som gikk av etter å ha styrt landet siden 1991. Hvilket land ligger byen i?

Riktig! Feil

Dette er natrix natrix, en slange svært vanlig i Europa og Norge. Den spiser, som bildet viser, helst amfibier. På engelsk heter den grass snake. Hva heter den på norsk?

Richenza/Wikimedia Commons
Riktig! Feil

Stålorm er ikke en slange, men en benløs firfisle. Hoggorm heter faktisk bare Common adder eller Common viper, fantasiløst nok. Slettsnok heter Smooth snake på engelsk, og det er bra markedsføring!

Dette var flagget til den kortlivede italienske republikken Pontecorvo. Pontecorvo (kråkebroen) har en tilknytning til Norge. Hvilken?

Riktig! Feil

Hva heter det indiske selskapet som produserer svært mye, men som kanskje er mest kjent for biler? De eier også Jaguar og Land Rover.

2019: Hva heter firmaet som produserer stort sett alt i India?
Riktig! Feil

Disse bildene er illustrasjoner til "Den store porten i Kiev" og "De uklekkede kyllingenes dans". Begge er del av pianosuiten "Bilder på en utstilling" (1874). Hvem har komponert "Bilder på en utstilling"?

Riktig! Feil

Dette er Musorgskijs muligens mest kjente verk. Av de andre var Rakhmaninov ett år da stykket ble skrevet. Rimskij-Korsakov jobbet med flere av Musorgskijs verker etter at Musorgskij var død, og han kan muligens få deler av æren for denne. Likevel er Musorgskskij eneste riktige svar her.

En maler kjent for lange, og dratte kropper og ansiktsuttrykk, uttrykksfulle malerier og sterk vekt på religiøse motiver malte mye for adelige og kongelige i Spania på 1500- og tidlig 1600-tall. Hvilken maler er dette?

Påskequiz 2019: Hvem er maleren som malte uttrykksfulle malerier av sterkt religiøs karakter på 1500- og 1600-tallet?
Riktig! Feil

Mange av Norges høyeste fjell har kort avstand til terrenget omkring, såkalt primærfaktor. For eksempel er Norges tredje største fjell "bare" 1010 meter over terrenget, men 2405 meter over havet. Hvilket fjell er Norges nest høyeste målt etter primærfaktor, etter Galdhøpiggen?

Simo Räsänen
Riktig! Feil

Dette er Stefansdomen. Den er dominerende i bybildet den dag i dag. Hvilken by finner man den i?

Riktig! Feil

Denne domen, eller katedralen, finnes i Wien. Den verdensberømte komponisten Joseph Haydn var korgutt i kirken, som er mer kjent for musikk enn kunst.

I hvilket land ligger landsbyen Gammalsvenskby?

Jan R Eriksson
Riktig! Feil

Påskequiz 2019 del 3
Universitetsvaktmester

Du har plukket opp ganske mye, men ikke bare om akademia eller vitenskap.
Professor

Dersom du ikke er best på quizlaget er det fordi du ikke er på et quizlag. Flink er du uansett både på det smale og det brede!
Bibliotekar

En god bibliotekar skal kunne litt om alt. Du hadde blitt en god biliotekar. (Foto: 11sasapus11/Wikimedia Commons)
Universitetsrektor

Den beste iblant oss. Gratulerer! (Foto: Michal Maňas)

Share your Results: