, 18. februar 2019

Norgeshistorien – quiz

Norge hadde en borgerkrig som varte fra Magnus den blinde til Håkon Håkonsson. Mest intens var den under kong Sverre. Hva het kong Sverres motstandere?

Riktig! Feil

Birkebeinerne var Sverres støttespillere, mens ribbungene var en avart av baglerne som dukket opp etter at Sverre døde.

Vikingene hadde mange skikker, En av dem var holmgang. Hva var det?

Riktig! Feil

Holmgang er også brukt som et synonym til duell, ofte i overført betydning. Det var også et program på TV2. Det å gå på glødende kull het for øvrig jernbyrd, og var i hovedsak en kristen skikk.

En skotsk leiehær skulle brukes av Sverige i kampen mot Danmark i 1611. De gikk gjennom Norge. Hva skjedde med dem der?

Riktig! Feil

De ble bekjempet og kvestet ned rundt Otta.

De danske kongene kunne ofte svinge på seidelen. Spesielt ille var Frederik V. Han drakk seg ihjel i en alder av 42. i 1766. Hans yngste sønn ble neste konge, men viste seg som sinnsyk og totalt uten moral. Hva het han?

Riktig! Feil

Christian VII var notorisk, og kunne konkurrere med faren i fyll og spetakkel. Christian VI var en pietist som knapt gjorde annet enn å be til Gud, mens Christian V var et sted imellom de andre. Christian VIII ble konge av Danmark i 1830 etter at han i 1814 mislyktes i å bli konge av Norge.

Unionsoppløsningen i 1905 foregikk rimelig fredelig, og ny konge ble Kong Haakon VII. Hva het han før han ble konge?

Please select 3 correct answers

Riktig! Feil

Han het Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel. MEST riktig er Prins Carl. Det var det han ble kalt.

Poteten kom til Norge på 1700-tallet, og akevitten svært kort tid etterpå. Navnet "akevitt" er en fornorskning av aqua vitae, som betyr:

Riktig! Feil

Både whisky og eau de vie betyr det samme

Ekte vikinger skal krangle, slåss og true. Den første fredelige kongen, også den første som kunne lese, fikk ikke mye oppmerksomhet i Heimskringla. Til gjengjeld skal han ha grunnlagt Bergen. Hvilken konge var dette?

Riktig! Feil

Olav Kyrre var riktig. Navnet Kyrre betyr til og med "fredelig". De andre tre var stort sett i slag hele tiden, Herdebrei i kort tid før han ble drept 16 år gammel.

Det er 25 år siden Lillehammer-OL. Det ble en folkefest folk hadde gledet seg til i lang tid, men samtidig en god tid for de med lyssky aktiviteter. Hvilken kriminell handling ble gjennomnført under åpningen av OL?

Sarah Clarke / Mather & Co
Riktig! Feil

Pål Enger innrømmet senere forholdet, og "Skrik" kom til rette. For øvrig la han igjen en lapp der det sto "Takk for dårlig sikring".

Hvilken av disse fire bygningene er eldst? Her regner vi når den ble påbegynt,

Foto: Holger Uwe Schmitt (Nidarosdomen), Shyamal (Håkonshallen), Tomasz Sienicki (Akershus Festning), Nina Aldin Thune (Oslo Domkirke)
Riktig! Feil

Nidarosdomen ble påbegynt i 1070, men den sto ferdig - i den grad den var det - i 1300.

Hvilken dansknorsk konge er kjent for å ha besøkt Norge ofte og å grunnlagt flere byer, inkludert Kongsberg?

Riktig! Feil

Christian IV var faktisk den eneste av disse tre vi vet besøkte Norge.

Norgeshistorien - quiz
Professor i rariteter

Du er både god i historie og i gode historier! Dersom du ikke er på et quizlag, må du kjenne din besøkelsestid - du er en ressurs!
Turistguide

Du kunne nok ha gjort en glimrende karriere ved å vise frem ting til de mange turistene som ramler inn. Og du kaster ikke bort tiden på turistfeller, du kan de virkelig saftige historiene!
Skrønemaker

Du kan noen gode fortellinger, og kanskje legger du litt på for gamle kjente? Sannheten er fin, den, men må ikke komme i veien for en god historie.
Lenge siden skolen...

Det er mye man ikke husker når man har forlatt skolen. Fortvil ikke, du er sikkert veldig flink på andre ting!

Share your Results: