, 23. juli 2018

Hva kan du om åttiårene?

Hva var Halvsju og Blikkbåx?

Riktig! Feil

Halvsju var en institusjon på NRK, mens Blikkbåx stort sett var en overgang til en annen institusjon, Midt i Smørøyet.

A-ha ble det første - og hittil eneste - norske bandet som sang en James Bond-film. På norsk het den "I skuddlinjen", men hva het den på engelsk, og hvem var James Bond?

Riktig! Feil

Sangen med samme navn - altså "The Living Daylights" - var den syvende topp ti-singelen i Storbritannia for a-ha. Det ble to til.

På åttitallet virkevirket generalsekretærjobben i Sovjetunionen som et verv for pensjonerte politikere. Hvem av disse fire var IKKE en generalsekretær som døde på post på 1980-tallet?

Riktig! Feil

Sergej Tsjepikov var en svært habil skiskytter på 1980-tallet og fram til tidlig 2000-tall. De tre andre døde i henholsvis 1982 (Bresjnev), 1984 (Andropov) og 1985 (Tsjernenko).

Øya Jersey er nå mest kjent for å være skatteparadis, men i åttiårene var det for den norske TV-titter ensbetydende med detektivserien...

Riktig! Feil

Den nyktre alkoholikeren Jim Bergerac ble spilt av John Nettles, som senere dukket opp i Midsomer Murders. Hans svigerfar ble spilt av Terence Alexander, som mange nordmenn husker fra Evergood-reklamer senere.

"Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen." Hvem kom med dette legendariske utsagnet?

Riktig! Feil

Musikkvideoer var viktig på åttitallet. Hvilket band skapte (mild) furore med en video til sangen "I want to break free" der alle medlemmene stilte opp i drag i en video inspirert av en britisk såpeopera?

Riktig! Feil

Queens video ble forbudt i USA, mens den har fått legendestatus andre steder.

I Norge var åttitallet en drakamp mellom Bruntland og Willoch. Willoch satt lengst, men ble felt av Fremskrittspartiet. Hvilken sak var det som gjorde at Fremskrittspartiet nektet å støtte Willochs Høyre?

Riktig! Feil

Carl I. Hagen dro ut spenningen ettersom han lovet både aldri å gå med på økte priser - spesielt på bensin - og aldri å felle et borgerlig byråd. Bensinen vant. Innvandring ble først en Frp-sak i 1987.

Hvilken myntvalør forsvant på 1980-tallet?

Riktig! Feil

Tiøren forsvant for øvrig i 1992, toøren i 1973 og femtiøren i 2011.

Tilbake til musikken. Dette var verdensdelenes tiår. Bandet America hadde et comeback, og bandene Asia og Europe hadde suksess. Men hvem sang om "Africa"?

Riktig! Feil

Totos "Africa" er legendarisk, men inneholder en rekke merkelige geografiske henvisninger, inkludert at Seringeti ligger rett ved Kilimanjaro - det tar nesten ni timer å kjøre.

Han skrev skrekkhistorier og barnevers, han var ivrig riksmålsentusiast og en glimrende gjendikter. Han døde i 1985, ni år etter fetteren Jens Bjørneboe. Hvem var det?

Riktig! Feil

André Bjerke var en multikunstner, og har også hørespill og komedier på listen.

Hva kan du om åttiårene?
Pat Sharp/Madonna
Du er jo reneste inkarnasjonen av åttitallet!
Kylie Minogue/Bruce Springsteen
Joa, du kan litt om tiåret. Faktisk en del. Bra kjempet!
Genesis
Ikke ditt beste tiår, men noen gullkorn
Adele
Absolutt ikke ditt tiår. Engang litt.

Share your Results: