, 22. mars 2018

Historie-quiz

Han ble kalt Olav Digre fordi han var for stor for hesten sin, han vant i slaget ved Nesjar og døde i slaget på Stiklestad. Hvilket navn er han best kjent under?

Riktig! Feil

Olav Den Hellige var ingen trivelig person å være i nærheten av da han levde, men siden han innførte kristendommen, har han fått et pent ettermæle. Les mer om ham her: https://samlerhuset.blog/stiklestad-hva-handlet-det-egentlig-om/

I den kalde krigen svarte Sovjetunionen på opprettelsen av NATO med sin egen forsvarspakt. Hva het denne?

Riktig! Feil

Warszavapakten besto av Sovjetunionen, Polen, Tsjekkoslovakia, Ungarn, Romania, Bulgaria og Albania, som imidlertid trakk seg. Den eneste felles operasjonen til Warszavapakten var å knuse det liberale styret til Tsjekkoslovakia i 1968.

Navnet på perioden betyr "gjenfødelse", og det var et stort oppsving i interessen for gresk og romersk kunst, mytologi og filosofi. I denne perioden dukket også protestantismen opp. Hvilken historisk periode tenker vi på?

Riktig! Feil

Renessansen var mer en glidende overgang enn en plutselig forandring, da mange i middelalderen var opptatt av gresk filosofi. Kunsten var imidlertid markant forskjellig, og langt mer virkelighetstro enn i tiden før.

Apropos de gamle grekerne, hvem var Athens erkefiende i Peloponeskrigene?

Riktig! Feil

De to byene var forskjellige i alt: Sparta var et kongerike, mens Athen var et demokrati. Sparta dyrket likhet, Athen forskjeller. Sparta var gode på land, Athen dominerte sjøen.

Han var general under den franske revolusjonen og under Napoleon, men han snudde seg mot Napoleon og ble konge av Sverige og Norge. Hva het han?

Riktig! Feil

Han er mest kjent under navnet Karl Johan for oss nordmenn. Personen på bildet over er imidlertid av Napoleon da de begge var generaler.

I 1991 satte USA og allierte igang en "operasjon" for å få Irak ut av Kuwait. Troppene var ledet av general Norman Schwarzkopf, og general Colin Powell spilte også en viktig rolle. Hva ble denne operasjonen kalt?

Riktig! Feil

Krigen ble kjent blant annet fordi den ble dekket nesten hele døgnet av CNN, som ble store som resultat av den. Bildet over er av en britisk stridsvogn, og mange land fra Midtøsten var også med på å slåss mot Irak.

Hvilken kjent engelskmann levde mellom 1643 og 1727 og regnes blant de største matematikere og fysikere i historien?

Riktig! Feil

Isaac Newton var også ivrig i å bekjempe falskmyntnere, og han brukte også mye tid mot slutten av livet på å forske på alkymi.

Hva het sivilisasjonen som be bekjempet i dagens Peru av spanjolen Pizarro?

Riktig! Feil

Inkaene ble bekjempet i 1533, men da hadde de ikke eksistert som en vidtrekkende og avansert sivilisasjon for mer enn under hundre år. I tillegg kom spanjolene under en borgerkrig mellom to pretendenter til tronen.

Hvem av disse var IKKE president i USA?

Riktig! Feil

Benjamin Franklin var kjent som en satiriker og skøyer, og han argumenterte for at USA burde ha kalkunen, og ikke ørnen, som symbol.

Hvilken svært spesielle skatt innførte Peter den store i et forsøk på å modernisere Russland?

Riktig! Feil

De som insisterte på å beholde skjegget fikk en liten polett som de kunne vise fram for å slippe tvangsbarbering eller skatteinnkreving.

Historie-quiz
Flott!
Så bra! De har vel ikke kikket? Eller trykker på refresh og prøvd igjen? Ikke? I så fall, imponerende resultat!
Bra jobbet
Du er en ressurs for de fleste quizlag, og kan klappe deg på skulderen for god innsats her.
Helt greit
Dette var kanskje litt vanskelig, men vi gir fullt brukbart.
Oj
Dette er kanskje ikke din favorittkategori?

Share your Results: