, 5. mai 2020

8. mai-quiz

Hvilken uvanlig plakat som sto på en bokhandel på Karl Johans gate i Oslo ble et kraftig symbol på begeistringen som rådet den 8. mai?

8. mai ble feiret over hele landet Trondheim Byarkiv
Riktig! Feil

"Lukket på grunn av glede" ble raskt kopiert av andre. Selv om vi ikke kan utelukke at de andre plakatene eksisterte, var "Lukket på grunn av glede" i en særstilling. Illustrasjonsbildet er fra barnetoget i Trondheim 17. mai samme år.

Sivile og svenske militære fangevoktere har befridd den beryktede fangeleiren ved Levanger. Hva het den?

Den 8. mai ble mange fangeleire tømt. Men hva heter denne? Foto: Oskar A. Johansen
Riktig! Feil

Falstad er riktig. Espeland lå ved Bergen, Beisfjord ved Narvik og Grini utenfor Oslo.

En av de mest forhatte personene var medlem av SS, frontkjemper og politiminister. Han var hatet av motstandstyrkene, Quisling og mesteparten av NS, men likt av tyskerne. Han døde rett før han skulle arresteres av norske styrker. Hva het han?

8. mai døde denne skurken av stress, alkohol og annet som fremskyndte hans død. Men hva het politimannen som var så forhatt?
Riktig! Feil

Han var i tillegg en anerkjent krimforfatter, og var sønnesønn av en av de fire store norske forfatterne, Jonas Lie.

Kronprins Olav kom tilbake fra Storbritannia først 13. mai til stormende jubel. Sikkerheten var svært streng ettersom man fryktet desperate nazister. Men hvem er det som sitter i forsetet og følger nøye med på hva som skjer i dette bildet?

Det var ikke den 8. mai, men den 13. at kronprins Olav kjørte gjennom byen til folkejubel. Men hvem sitter foran med vaktsomt øye? Foto: NTB/Scanpix
Riktig! Feil

Det var Max Manus som fikk oppdraget. Gregers Gram ble drept av nazister 13. november 1944. Gunnar Sønsteby var ansvarlig for eskorten, men Max Manus satt i bilen.

Denne bergenseren er mest kjent for å ha hjulpet mange folk fram og tilbake mellom Norge og Storbritannia i vanskelig vær i fiskeskøyter. Han mottok Conspicuous Gallantry Medal som første ikke-brite, og regnes blant Norges største helter. Hva het han?

Riktig! Feil

Leif "Shetlands-"Larsen fikk Krigskorset med to sverd. De andre alternativene ble også gitt Krigskorset for sin innsats.

Selv om kapitulasjonen formelt forelå først klokken 24:00 natt til 9. mai, visste alle at Tyskland hadde kapitulert. Dette var delvis på grunn av proklamasjonen på løpesedler fra Hjemmefrontens ledelse. Men hva var den berømte overskriften?

Riktig! Feil

Hvem var Norges statsminister 8. mai 1945?

Riktig! Feil

Nygaardsvold var statsminister til 25. juni 1945, da Gerhardsen tok over. C.J. Hambro var stortingspresident til 3. desember 1945. Oskar Torp var forsvarsminister.

Denne plakaten ble satt opp i Fredrikstad av tyske styresmakter, men raskt tatt ned da nordmenn protesterte. Nordmenn hjalp faktisk flere jøder over grensen. Hvor mange av de 2100 jødene som var i Norge i 1940 kom over grensen til Sverige?

Foto: Kjetil Ree (utdrag)
Riktig! Feil

Ca. 1200 kom over til Sverige, og dermed forsvant over 50 % ut av nazistenes klør.

Feiringen av frigjøringen gikk stort sett fredelig for seg, men Grand Hotel brant til grunnen i en norsk by. I hvilken by skjedde det?

(Foto: Se svar)
Riktig! Feil

Grand Hotel ble brukt av okkupasjonsmaktene under krigen, og var en forhatt bygning i byen. Foto: Stavanger Byarkiv

Dette var en Svensk marsj skrevet i 1940 som med norsk tekst ble en revyvise i 1941. Den ble øyeblikkelig forbudt, men blant de mest populære sangene i Norge i mai 1945. Hvilken sang snakker vi om?

Foto: Trondheims Byarkiv
Riktig! Feil

Lalla Carlsen gjorde svært stor suksess med den i 1945.

8. mai-quiz
Frigjøringsekspert

Du kan masse om Norge og frigjøringen, og vi lar oss imponere!
Blant de bedre

Bra jobbet! Du kan viktige ting om Norge og frigjøringen!
Njoa...

Ganske så gjennomsnittlig. Prøv igjen før du deler resultatet!
Au!

Mye stang-ut? Prøv igjen!