, 8. mai 2019

17. mai-quiz

Vi begynner enkelt - håper vi. I hvilket år ble det norske flagget offisielt godkjent for første gang?

Samlerhuset 17. mai quiz Norges flagg
Riktig! Feil

Det var i 1821 at det norske flagget først ble godkjent. Deretter ble den såkalte "Sildesalaten" innført i 1844, mens det "rene norske flagg" både på handelsflagg og orlogsflagg ble til i 1898.

Folkedrakter og bunader er nært knyttet til 17. mai (dette er riktignok brudedrakter). Hvilken forfatter og kulturpersonlighet var en pioner innen bruk av bunader?

Samlerhuset 17. mai quiz: Spørsmål 2 (du trenger ikke bildet for å svare på spørsmålet) Nasjonalbiblioteket
Riktig! Feil

Hulda Garborg og Klara Semb spilte en avgjørende rolle i bunadens historie.

Denne drakten er kjennetegnet som sort både for menn og kvinner. Kvinnene har et tykt vadmelsskjørt med grønn og rød kant, og mennene lærlapp på buksebaken. Det er en av de eldste bunadene i Norge. Hva heter den?

Samlerhuset 17. mai quiz: Spørsmål 3 Nasjonalbiblioteket
Riktig! Feil

Setesdal ligger et stykke nord i Agder, og denne bunaden er en av få som gikk så godt som rett over fra folkedrakt til bunad.

Bjørnstjerne Bjørnson skrev teksten til "Ja, vi elsker". Men hvordan lyder andre vers?

Nasjonalsangen er skrevet som Norges historie i kronologisk rekkefølge - stort sett.
Show hint
Riktig! Feil

Det første alternativet er faktisk fra et vers som ble fjernet fra nasjonalsangen. Det andre alternativet er det mange tror er det andre, men det er det sjuende og nest siste. Det fjerde alternativet er både begynnelsen på det første og det siste verset.

Den 17. mai er jo egentlig feiringen av grunnloven. Men hvem er mannen på dette bildet som står med ryggen til oss?

Han er også kjent som Grunnlovens far.
Show hint
Riktig! Feil

Riktig svar er Christian Magnus Falsen. Nikolai Wergeland, malerens grandonkel, kan sees med prestekrage mellom grunnloven og Falsens hode. Christie sitter ved siden av Falsen og vender seg mot betrakteren. Christian Frederik var ikke med på bildet.

Korps hører til 17. mai. Hvilket av disse instrumentene er et treblåsinstrument?

Samlerhuset 17. mai quiz: Spørsmål 6 (du trenger ikke bildet for å svare på spørsmålet)
Riktig! Feil

Tverrfløyter er vanligvis laget av messing, men tradisjonelt var de laget av tre. Derfor er de del av treblåserne. De andre er messingblåsere.

Ingen 17. mai uten barnetog. Henrik Wergeland var en ivrig pådriver for barnetog, men det ble innført først 25 år etter hans død, i 1870. Hvem var initiativtaker til dette?

Riktig! Feil

Bjørnstjerne Bjørnson var en ivrig nasjonalist, skandinavist og pro-germaner litt om hverandre. Henrik Ibsen og Aleksander Kielland var ofte i utlandet på denne tiden, mens Johan Sverdrup var opptatt med å kjempe mot embetsmannsstaten i Stortinget.

Opprinnelig eksisterte disse korpsene i hele Norge, men nå er de et særfenomen i Bergen. Der har de tre-gevær og seremonielle sabler, og massevis av trommer - men sjelden andre instrumenter. Hva slags type korps er det?

Riktig! Feil

Riktig svar er buekorps. I lang tid var buekorps begrenset til gutter, men det finnes også rene jente-buekorps og blandede. Fortsatt er gutte-korpsene i klar overvekt.

Russ (her fra Ålesund) har en lang tradisjon i Norge, og er fra senest 1700-tallet. Ordet "russ" kommer fra latinsk cornua depositurus, men hva betyr det?

Riktig! Feil

Å ta av seg hornene betyr her å gå fra å være et dyr til å bli et menneske.

Det finnes mange 17.mai-sanger, men hvilken av dem var opprinnelig en svensk marsj skrevet for å oppfordre til kjøp av statsobligasjoner?

Riktig! Feil

Passende nok ble den hetende Obligationsmarschen. I Norge fikk den popularitet fordi den var en forbudt frihetssang under andre verdenskrig. Den ble nasjonaleiendom etter at Lalla Carlsen framførte den i 1945.

17. mai-quiz
Henrik Wergeland

Du er rene eksperten på 17. mai! Hurra for grunnloven og flagget, men litt hurra for deg også!
Tamburmajor

Du har orden på det meste, og hadde sikkert blitt en glimrende tamburmajor. Kanskje ikke like tyrolsk som han her, da.
Ballongselger

Joa, du har sånn noenlunde peiling på dette med 17. mai, men det sitter ikke helt.
Reservesvenske

La oss gjette: Rømmer du landet rundt disse tider?

Share your Results: