, 3. mars 2020

Vikingarven for evigheten

Jannicke Wiese-Hansen står bak myntene som er del av vikingøya Isle of Mans myntserie om vikinger

Da vikingøya Isle of Man skulle utgi mynter med vikingmotiv, så de mot Norge – landet som en gang styrte over øya i Irskesjøen. Det var derfor ekstra gøy når det var en norsk illustratør som ble vist tilliten med å designe mynter utgitt av vikingøya Isle of Man.

Jannicke Wiese-Hansen henter mye inspirasjon fra norske stavkirker. -Jeg er helt forelsket i stavkirkerommet på Historisk museum. forteller hun. Under Kulturnatt i 2015 satt hun i museet og tatoverte motiver fra samlingen rundt henne. – Det varen helt fantastisk opplevelse! Hylestadportalen er en personlig favoritt, og herfra henter hun ofte motiver og inspirasjon. Foto: Hylestdportalen viser motive hentet fra sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Hylestad stavkirke ble revet i 1664, og portalene kan sees i Historisk Museum i Oslo. Til daglig er Janniche medeier på Nidhogg på Bryggen i Bergen, der det tidligere er gjort store runefunn.

Jannicke Wiese-Hansen har spesialisert seg på vikingillustrasjoner inspirert av nordisk treskjæringskunst. Hun er tatovør og selvlært illustratør, og har fått det ærefulle oppdraget med å designe vikingmyntene i serier vikingarven. I tillegg til sølvmyntene i serier, og to i gull, har det også blitt en 1-kilosmynt med motiv fra vikingenes tro på livet etter døden.

– Jeg har vært interessert i vikinger helt siden lærerinnen min på barneskolen leste for oss om trellbarn. Hun var også søndagsskolelærer, og jeg tror ikke hun helt skjønte hvilket frø hun sådde, ler Jannicke. Men det er ikke bare trellbarn som er fascinerende med vikingtid og middelalder, synes hun. – Jeg er helt forelsket i stavkirker, og får klump i halsen av å besøke de, forteller hun og beskriver kjøreturer rundt omkring i Norge som en prøvelse for sine medpassasjerer. – Vi må alltid stoppe for å ta en avstikker!

 

VERDENSKJENT

Det var egentlig litt tilfeldig at det var nettopp vikingmotiv og treskjæringskunst som ble Jannickes nisje som tatovør. – Jeg prøvde først å være en potet, og være god til alt. Men etter at det var noen kunder på rad som ønsket seg motiv i treskjæringsstil, fikk jeg høre av en tysk kollega at det var dette jeg måtte satse på. Noe slikt hadde han aldri sett før. Heldigvis tok hun rådet til seg, og har nå blitt verdenskjent for stilen sin. Nå blir hun, som eneste norske tatovør, sponset tatoveringsutstyr av produsenten Cheyenne, og folk reiser fra både New Zealand og Mexico for å bli tatovert av Jannicke.

 

EN STOR ÆRE Å DESIGNE MYNTER

Med to små barn og tre års venteliste var det ikke gitt at hun skulle ta på seg enda et oppdrag. Med altfor mye jobb og altfor lite søvn hadde hun forberedt seg på å takke nei til å designe myntene fra Isle of Man. – Det som faktisk ble utslagsgivende var å høre at myntene skulle godkjennes av Buckingham Palace. Da ble jeg en liten prinsesse i hodet, og takket ja, ler hun. Etter en stund, da venner og bekjente begynte å se myntene vist på TV og tilbakemeldingene begynte å strømme på fra inn- og utland, innså hun hvilken stor ære hun synes det er å sette sitt preg på noe så evigvarende som en mynt.

Vil du lese mer om Jannicke Wiese-Hansen og vikingarven? Klikk her for hele artikkelen!