, 10. juli 2020

Anne-Cath. Vestly-mynt allerede historisk

Minnemynten til Anne-Cath- Vestly viser en kjærlig karikatur av forfatteren som lytter til et barn.
Dette er den nye minnemynten 2020 med Anne-Cath Vestly på fordisen og en drabantby i bakgrunnen. Bilde: Norges Bank

Den nye sirkulasjonsmynten med minnepreg for Anne-Cath. Vestly har bemerket seg på flere måter. Flere ting er allerede historisk med mynten i norgeshistorien.

 

Vestly første kvinne

Anne-Cath. Vestly – og barnet – er ikke første kvinne på mynt. Det var Mor Norge. I tillegg har en ubestemt kunstløperske også dukket opp. Hun er heller ikke den første historiske kvinnen på en sirkulasjonsmynt. Den æren går til dronning Sonja. Hun er imidlertid første historiske kvinne alene på en minnemynt – og på grunn av hennes meritter. Dette er en stor anerkjennelse av kvinners bidrag, og på god tid.

Anne-Cath. Vestly har vært populær for mange av sine bøker. Fortellingene om Lillebror og Knerten går fortsatt på norske kinoer. Det var ikke der det begynte, allerede i 1953 kom fortellingene om Ole Aleksander Fili-bom-bom-bom (filmatisert i 1998). Deretter skrev hun bøker om Mormor og de åtte ungene, Aurora, Guro, Kaos og en rekke andre figurer. Vestly levendegjorde byen i en tid der barnebøker ofte var lagt til landet. Hun skrev på barns premisser, fri for moral, og med barnlig språk. Likevel ungikk hun ikke vanskelige temaer. Da hun skrev om hvordan barn ble til i den siste Ole Aleksander-boken, ble det store kontroverser. Hennes forfatterskap var høyst sannsynlig med på å få unge til å lese både mer og tidligere enn før.

 

Norges Bank på mynt

Tradisjonelt er norske mynter alltid preget med hammer og bergsjern, symbolet på Den Kongelige Mynt eller nå Det Norske Myntverket. I år er det fraværende. Det i seg selv har skjedd før. Senest i 2010 preget Myntverket en mynt til ære for Ole Bull uten hammer og bergsjern. Det som derimot er svært spesielt, er at mens Ole Bull-mynten ikke hadde noen autoritet på mynten, har Vestly-mynten det. I stedet for Myntverket, er det nå Norges Bank som står som autoritet. For dette er første gang i norsk mynthistorie oss bekjent at Norges Bank bruker egen logo på myntene. Dermed har Norges Bank effektivt tatt over som autoritet.

DET er historisk. Vi vet ikke om dette er et enkelttilfelle eller om dette er en ny standard. Direktør for Det Norske Myntverket, Ståle Løkken, uttaler at Norges Bank har gjort dette grepet uten å utdype nærmere.

 

Første norske med Face – på en stund

Portretter er svært vanlige på mynter. Langt over 99 % av disse er i portrett, altså fra siden. Det finnes noen svært få tilfeller av såkalte face-portrett, eller portretter sett forfra. Nesten alle disse er fra Frederik III av Danmark-Norge. Nå er altså den første sirkulasjonsmynten med et face-portrett på over 350 år preget.

Motivet av Vestly er av Dagsavisens tegner Siri Dokken. Det kan være det første karikatur-portrettet på norsk mynt. Det finnes flere kunsteriske framstillinger på mynt, og Ibsen-mynten er muligens i grenseland. Det som er sikkert, er at Vestly-portrettets uvanlige stil skiller seg markant ut fra tidligere utgaver.