, 14. juni 2022

Verdensberømt Nobels fredsprismedalje auksjoneres nå!

Samlerhuset Nobels fredspris medalje
Til venstre: Fredsprisvinner Dmitrij Muratov fra åpningen av nobelutstillingen 11. desember 2021. Til høyre: Bilde av den skpressede medaljen som nå auksjoneres bort.

Nå kan du hjelpe ukrainske barn på flukt og sikre deg en svært sjelden og ettertraktet medalje. Den russiske journalisten og fredsprisvinneren Dmitrij Muratov mottok fredsprisen for sin kamp for ytringsfrihet i det stadig mer diktatoriske Russland. Nå auksjonerer han den bort for å hjelpe ukrainske flyktninger. Men vær forberedt på at den kan gå for over 10 millioner kroner!

Svært ettertraktet medalje

Nobels fredsprismedalje er verdens kanskje mest anerkjente medalje, og den er sjelden på auksjon. Det er bare tre kjente tilfeller at den er lagt ut på auksjon, inkludert denne. Dette er derfor en av svært få muligheter for numismatikere å sikre seg denne medaljen som er symbol på fred og forbrødring over landegrensene.

 

Kan nå eventyrlige priser

Når Nobels fredsprismedalje for 2021 går under hammeren på Heritage Auctions, er det grunn til å tro at den vil gå for en høy sum. Hittil er høyeste bud $ 550 000, tilsvarende 5,30 millioner kroner. Det trenger ikke stoppe der heller. Da Samlerhusets Ole Bjørn Fausa i 2014 prøvde å by på en fredsprismedalje, den andre fredsprismedaljen noensinne på auksjon, startet en intens budrunde mot slutten. Medaljen gikk for rett under en million dollar, eller ti ganger utropsprisen. Selv om denne medaljen ikke har en utropspris, er det fullt mulig at den kan selges for en enda høyere pris enn den forrige medaljen.

 

Nobels fredsprismedalje auksjoneres 20. juni

Men hvorfor er Nobels fredspris medalje så vanskelig å få tak i? Og hva er så spesielt med dem? Nobels fredspris regnes blant de høyest hengende priser i verden, og deles bare ut en gang i året. Denne æresbevisningen er det naturligvis svært sjelden at legges ut for salg. Den som ble solgt i 2014 ble tilfeldigvis oppdaget på et bruktmarked med en tilfeldighet. Slik sett er dette eneste gang i historien at en fredsprisvinner selger sin egen medalje.

Denne gangen er det altså slik at Muratov har bestemt seg for at best bruk av medaljen han er mottatt er å auksjonere den bort for å gi overskuddet til UNICEFs humanitære innsats i anledning flyktningkrisen i Ukraina. Dette er både et svært anstendig og svært modig trekk for en russer i et Russland som tåler stadig mindre regimekritikk.

 

Fakta om Nobels fredspris

Første gang utdelt: 1902 (både 1901- og 1902-medaljen ble delt ut da)

Vekt: 196 gram

Diameter: 66 mm.

Metall: 18 karat Fairmined gull

Antall utdelinger: 137 medaljer

Djmitrij Muratov vant Nobels fredspris 2021 sammen med Maria Reza.

Fredsprismedaljen er den eneste som preges i Norge på Det Norske Myntverket i Kongsberg. Det er også den eneste medaljen per 2022 i Fairmined rettferdig gull. De øvrige nobelpriser ( litteratur, fysikk, kjemi og medisin, i tillegg til Svenske riksbankens ærespris i Nobels minne for økonomi) preges i Sverige.