, 12. august 2020

Nå er verdens dyreste mynt, til en verdi av 94 millioner kroner til salgs! Mynten var i Norge i 2016!

Den første sølvdollar - Flowing hair er verdens dyreste mynt
Flowing Hair er den første sølvdollar i produksjon fra USA. Nå er mynten til salgs igjen.

Verdens dyreste mynt, en Flowing Hair 1794 i høy kvalitet, er nå til salgs. Men visste du at denne mynten har vært innom Oslo?

Flowing Hair er egentlig kallenavnet, men nå det mer eller mindre offisielle navnet, til den første dollaren. USA ble anerkjent som selvstendige i 1789, og det ble tidlig planlagt en mynt. Det som skulle bli verdens dyreste mynt så dagens lys i 1794. Det finnes svært få igjen. Det ble preget 1758 sølvdollar, og bare 130 eksisterer fortsatt.

 

Verdens dyreste var i Norge

Den som snart kommer under hammeren, ble solgt for $10 016 875 dollar, godt over 90 millioner norske, i 2012. Den er i så høy kvalitet at det godt kan hende at den knapt var i sirkulasjon. Dette har forsterket ryktet om at den ikke bare var én av de første som ble preget, men kanskje også den første.

Takket være godt samarbeid mellom eieren, Bruce Morelan, og Samlerhuset, ble det arrangert en europaturné med mynten. Den første amerikanske dollaren ble kom til Norge i tidlig mars 2016. Den ble stilt ut på Kulturhistorisk Museum 4. til 6. mars 2020.  Den kom i celebert følge, da en av de eldste kopiene av den amerikanske uavhengighetserklæringen, fra 5. juli 1776, kom med. Utstillingen ble en uforbeholden suksess.

Men det var ikke alt; mange var interessert i å se på den. Den var faktisk innom God morgen, Norge!

verdens dyreste mynt innom TV2
Flowing Hair var innom TV2 med svært godt oppbud av sikkerhetsvektere. Faksimile fra TV2, klikk for å se klippet.

 

Selges i Las Vegas

Mange har oppdaget gamle mynter via pantelånerne i Las Vegas, men i oktober er det heller et annet sted som får oppmerksomheten. For den åttende oktober skal altså verdens dyreste mynt prøve å sette ny rekord på The Venetian Hotel. Det tas også imot online bud, spesielt dersom coronahensyn begrenser antallet som kan stille opp.

Ironisk nok ble aldri Flowing Hair populær i sin samtid, og ble i 1796 erstattet med et annet motiv, kjent som Draped Bust.