, 15. januar 2021

Tidligere hoffmedarbeider forteller om tronskiftet

Eddie Skaar

 

Eddie Skaar jobbet som taffelbetjent ved Det Kongelige Slott da  Kong Olav V gikk bort. Her kan du høre hans fortelling om hva som skjedde den skjebnesvangre natten.

Samlerhuset har intervjuet tidligere taffelbetjent Eddie Skaar om hans opplevelser rundt tronskiftet. Skaar forteller en gripende historie. Tronskiftet kom ikke som en overraskelse på noen. Kongen hadde vært ved dårlig helse en stund. Likevel var det dramatisk da det skjedde. Det var tross alt snakk om kongen som hadde forandret Norge og vårt syn på kongen. Kong Olav V var alltid vår konge, som gikk på tur i Nordmarka, seilet sammen med oss og nektet å bruke bussfeltet da han kjørte. Han var ikke bare konge, han var en norsk konge.

 

Tronskiftet med personlig innlevelse

Eddie Skaar var ikke bare taffeltbetjent fra 1972, året før Kong Olav V tok trikken under oljekrisen, men han var en nær del av husholdet. Fortellingen hans er derfor ikke bare en presis beretning, men en perosnlig og sterk fortelling. Da han gikk av vakt, visste han godt at noe kom til å skje, og han fulgte nyhetene nøye. Man kan høre i hans fortelling, 30 år etter, at ikke bare er minnet godt, men følelsene fra tronskiftet er også til stede. Han mistet en farsfigur og en viktig person.

Skaar var tilbake til Slottet første dag etter at kongen gikk bort, og han fikk selv bevitne da de første lysene gikk bort. Denne da rare skikken ble til et mektig symbol som gikk inn på både ham og alle andre inne ved kongens offisielle residens. Skaars beretning er gripende og levende. Se intervjuet!

 

Les mer om mynt og historie!

Samlerhusetbloggen er norges største blogg beregnet på numismatikk og mynthistorie. Du trenger ikke å ha en stor myntsamling for å synes at våre innlegg er interessante eller relevante for deg. Har du for eksempel lurt på hvorfor gylden heter gylden, dollar heter dollar eller krone heter krone? Var det i det hele tatt penger i tidlig middelalder i Europa? Hva er en spesidaler og hvordan tok man med seg penger på korstog i en tid der det var banditter overalt? Samlerhusetbloggen svarer på dette og mange andre temaer, kaster seg over spennende emner og prøver å forklare uvanlige sammenhenger. Her kan du melde deg på nyhetsbrevet slik at du får en e-post hver gang det kommer en ny bloggpost!