, 13. juni 2018

Sølv og gull – hvorfor og hvordan de kombineres

åtte mynter i sølv og gull, fire av hver. I gull en aureus med Marcus Antonius, en gylden med Kong Hans, en minnemynt med binært tallsystem og en tikrone i gull av Oscar II. I sølv en denarius med portrett av Brutus, Tryggvasonpenningen, minnemynten fra 1906 og en albertsdaler.

Har du lurt på hvorfor sølv og gull, som har så forskjellige egenskaper, går godt sammen? For egentlig gjør de ikke det.

Sølv og gull er to markant forskjellige metaller å jobbe med. De har hver sine kvaliteter, og de har hver sine bruksområder. Begge brukes selvfølgelig til mynter og smykker, men også til elektronikk, der begge metallene har unike trekk. Du kan sannsynligvis finne gull og sølv i mobiltelefonen din, PC-en og TV-en. Men gull og sølv er så mye mer.

 

Historisk viktige metaller

Vatikanstatens flagg med Sankt Peters nøkler i sølv og gull.

Både sølv og gull har lange tradisjoner. De har vært basisen for alle verdier i lang tid. Da mynter ble preget rundt 500 f.Kr., var de to metallene brukt til de store myntene. Bronse, som ikke lenger kunne brukes til våpen eller rustning, ble brukt til mynter med mindre verdi.

I tillegg er både sølv og gull forbundet med forskjellige trekk. «Den gylne regel» og «gullalderen» er etablerte begrep. Sølv har ofte «andreplassen», som i «tale er sølv, taushet er gull». Sølv skulle likevel være så rent at det kunne stoppe varulver, hekser og andre monstre om man følger folketroen. Ifølge kristen tradisjon hadde Sankt Peter nøkler av sølv og gull. Derfor har Vatikanstaten et hvit (sølv) og gult (gull) flagg.

Gull og sølv var vanskelig å få tak i under middelalderen, men sølv ble funnet i Joachimsthal og gull i Latin-Amerika. Dermed ble det langt enklere å prege gullmynter og sølvmynter.

 

Gull og sølv har også vært myntstandard i mange land. Da sedler ble innført, var de opprinnelig en innveksling til gull eller sølv. Før det var sølv hovedinnholdet i de fleste mynter, og også gull dukket opp. Disse to metallene er så uløselig knyttet til mynthistorie at det neppe hadde vært mynter uten dem.

 

Sølv og gull reagerer forskjellig

Det var en rask historisk gjennomgang. Hva så med preging av gull og sølv i samme smykke, samme mynt eller samme medalje?

De to metallene har som nevnt forskjellige egenskaper. En av dem er at sølv oksyderer. Det betyr at sølvet blir mørkere om det er utsatt for oksygen for lenge. For å unngå oksydering, må sølv holdes unna luft. For sølvtøy og smykker kan dette rettes på med sølvpuss. For sølvmynter er det derimot ikke anbefalt, og man kommer lenger med plastlommer eller plastetuier.

Gull, på sin side, har ingen oksydering eller tilsvarende reaksjon. Det reagerer ikke med vann, luft eller de aller fleste væsker. Det er fortsatt lurt å behandle gullmynter forsiktig av hensyn til fettflekker og riper, men gull tåler ganske så mye.

 

Sølv og gull i samme mynt

Dette er altså metallene hver for seg. Men hvordan blir det om man skal prege en mynt med både gull og sølv?

La oss si at man skal lage en sølvmynt med en gullkant. Man lager da først gullmynter. Disse lages i størrelsen mynten skal være, og så slås det et hull i mynten. Gullet som slås ut blir smeltet ned og brukt igjen. Så lages sølvmynten. Det er ikke uvanlig å lage en liten sprekk i den indre delen. Dette kan skyldes at to forskjellige metaller brukes eller at det bare gjøres for å feste kjernen og kanten.

Når det er på tide med pregingen har pregemaskinen to funksjoner. På den ene siden slår pregingen inn i myntene, og på den andre slår den de to metallene godt sammen.

Sølv og gull har lenge gått godt sammen, og det er et godt symbol på at to verdifulle ting kan bli enda bedre sammen.