, 10. desember 2019

Slik ble Nobels fredspris preget

Nobels fredspris 2019 - hvordan preges den?

I dag overrekkes Nobels fredspris til Etiopias president Abiy Ahmed. Men vet du hvordan den ble til?

Nobels fredspris har blitt utgitt i sin nåværende form siden 1902, og er blitt preget hvert år ved Det Norske Myntverket. Her kan du se hvordan prisen som Ahmed mottok i dag ble preget.

 

Fairmined Fredspris-rondell

Den kanskje viktigste delen av en medalje er rondellen. Rondell er selve metallet. Nobels Fredspris er preget av Fairmined gull fra småskalagruver i Colombia med høye krav til miljø- og arbeidssikkerhet. Rondellen skal veie 196 gram pluss litt ekstra – vi kommer tilbake til det.

rondellen til fredsprisen er en skive uten noen preging
Denne rondellen består av gull fra Colombia. Den ble kort etter fotograferingen preget til fredsprismedaljen.

 

Pregingen

Rondellen blir tatt til pregemaskinen. Den består av en maskin som slår sammen verktøyene. Et verktøy i pregesammenheng er en sylinder som har motivet til henholdsvis adversen og reversen. Reversen ligger nede og adversen slår ned på rondellen og presser den ned på revers-verktøyet.

Til venstre blir rondellen lagt på revers-verktøyet, mens advers-verktøyet hvilet over. Til høyre ser vi at advers-verktøyet har smelt ned på revers-verktøyet. Klikk på bildet for større versjon.

Etter pregingen blir medaljen nøye sjekket slik at man vet at den er i senter og at adversen og reversen står godt i forhold til hverandre. Dersom det er det minste tegn til skjevheter, må man gjøre jobben på nytt.

 

De små detaljene

Nobels fredspris er ikke som medaljer flest. Det stilles høye krav til både utformingen, gjennomføringen og innholdet. Medaljen er i 18 karat gull, og vekten er som sagt 196 gram og litt til. Grunnen til det er at medaljen ofte må files. Medaljen skal ikke ha noen tegn til imperfeksjoner. Ansatte ved Myntverket filer derfor mynten som en siste finish. Bare noen få milligram blir fjernet, slik at medaljen fortsatt veier 196 gram når denne jobben er gjort.

Dyktige medarbeidere undersøker medaljen for ujevnheter, skarpe kanter eller andre feil som kan justeres bort. Deretter gis medaljen en siste finish. Klikk på bildet for større utgave.

Polering og ferdigstilling

Medaljen er nå nesten klar. Det siste som mangler, er at den poleres slik at den er jevn, glatt og behagelig å ta på. Når det er gjort, er medaljen klar til å overleveres.

Direktør ved Det Norske Myntverket Ståle Løkken med årets medalje i hendene.

Og med dette gratulerer vi årets fredsprisvinner med prisen og medaljen for innsatsen for fred og frihet  både internt og over landegrensene.