Finstasen er klar, slipset er strøket, men hvordan er det med kunnskapen? Prøv vår uhøytidelige 17. mai-quiz her!
Mellom taler, flaggvifting og hedring av de som har kjempet for oss er det lett å glemme hva 17. mai egentlig handler om. Dette er dagen for bunadsnobberi, overdrevent inntak av is og pølser og generell trafikkaos. Men hvor mye kan du om selve dagen og om det som skjer rundt?
Vi vet alle at 17. mai feirer at Christian Frederik signerte den norske grunnloven, som dermed ble gyldig. Vi vet også at rent formelt ble den tilsidesatt av novembergrunnloven, men at vi egentlig ikke bryr oss om den. Kanskje vi også vet at det i 1914 ble preget en jubileumsmynt i sølv for å ære hundreårsjubileet. Derfor spør vi ikke om det. Vi stiller de viktige spørsmålene rundt nasjonaldagen vår. Så, har du svarene?
Uansett hvordan det går: Samlerhuset og Samlerhusetbloggen ønsker det en hjertelig god 17. mai!
Hva kan du om 17. mai?
Vi begynner enkelt - håper vi. I hvilket år ble det norske flagget offisielt godkjent for første gang?
Det var i 1821 at det norske flagget først ble godkjent. Deretter ble den såkalte "Sildesalaten" innført i 1844, mens det "rene norske flagg" både på handelsflagg og orlogsflagg ble til i 1898.
Folkedrakter og bunader er nært knyttet til 17. mai (dette er riktignok brudedrakter). Hvilken forfatter og kulturpersonlighet var en pioner innen bruk av bunader?
Hulda Garborg og Klara Semb spilte en avgjørende rolle i bunadens historie.
Denne drakten er kjennetegnet som sort både for menn og kvinner. Kvinnene har et tykt vadmelsskjørt med grønn og rød kant, og mennene lærlapp på buksebaken. Det er en av de eldste bunadene i Norge. Hva heter den?
Setesdal ligger et stykke nord i Agder, og denne bunaden er en av få som gikk så godt som rett over fra folkedrakt til bunad.
Bjørnstjerne Bjørnson skrev teksten til "Ja, vi elsker". Men hvordan lyder andre vers?
Det første alternativet er faktisk fra et vers som ble fjernet fra nasjonalsangen. Det andre alternativet er det mange tror er det andre, men det er det sjuende og nest siste. Det fjerde alternativet er både begynnelsen på det første og det siste verset.
Den 17. mai er jo egentlig feiringen av grunnloven. Men hvem er mannen på dette bildet som står med ryggen til oss?
Riktig svar er Christian Magnus Falsen. Nikolai Wergeland, malerens grandonkel, kan sees med prestekrage mellom grunnloven og Falsens hode. Christie sitter ved siden av Falsen og vender seg mot betrakteren. Christian Frederik var ikke med på bildet.
Korps hører til 17. mai. Hvilket av disse instrumentene er et treblåsinstrument?
Tverrfløyter er vanligvis laget av messing, men tradisjonelt var de laget av tre. Derfor er de del av treblåserne. De andre er messingblåsere.
Ingen 17. mai uten barnetog. Henrik Wergeland var en ivrig pådriver for barnetog, men det ble innført først 25 år etter hans død, i 1870. Hvem var initiativtaker til dette?
Bjørnstjerne Bjørnson var en ivrig nasjonalist, skandinavist og pro-germaner litt om hverandre. Henrik Ibsen og Aleksander Kielland var ofte i utlandet på denne tiden, mens Johan Sverdrup var opptatt med å kjempe mot embetsmannsstaten i Stortinget.
Opprinnelig eksisterte disse korpsene i hele Norge, men nå er de et særfenomen i Bergen. Der har de tre-gevær og seremonielle sabler, og massevis av trommer - men sjelden andre instrumenter. Hva slags type korps er det?
Riktig svar er buekorps. I lang tid var buekorps begrenset til gutter, men det finnes også rene jente-buekorps og blandede. Fortsatt er gutte-korpsene i klar overvekt.
Russ (her fra Ålesund) har en lang tradisjon i Norge, og er fra senest 1700-tallet. Ordet "russ" kommer fra latinsk cornua depositurus, men hva betyr det?
Å ta av seg hornene betyr her å gå fra å være et dyr til å bli et menneske.
Det finnes mange 17.mai-sanger, men hvilken av dem var opprinnelig en svensk marsj skrevet for å oppfordre til kjøp av statsobligasjoner?
Passende nok ble den hetende Obligationsmarschen. I Norge fikk den popularitet fordi den var en forbudt frihetssang under andre verdenskrig. Den ble nasjonaleiendom etter at Lalla Carlsen framførte den i 1945.
Share your Results: