, 16. februar 2017

Bør tungtvann bli stående på lager i en garasje, eller deles ut til museer og folket?

Samlerhuset får fra tid til annen spørsmål om hvorfor vi som privat aktør tar på oss oppgaver med formidling av historie. Historieformidling er tradisjonelt sett noe det offentlige og museer har hatt ansvaret for. For oss har samleglede stått i fokus i over 20 år. Og for mange er samling den ultimate måten å dyrke historieinteresse på. Derfor gir vi bort tungtvann.

Med dagens verdensbilde er det kanskje viktigere enn noensinne å kjenne sin historie. Vi må aldri glemme! Vi mener at det er viktig å kjenne historien for at nye generasjoner skal kunne forstå samtiden. Vi må dele og bringe historien videre. Originale samleobjekter er en spennende og håndfast måte å få innsikt i historien på. Derfor var vi ikke i tvil da vi fikk tilbudet om å kjøpe originalt tungtvann. Vi ville bidra til at historien om tungtvannet, «Tinnsjøaksjonen» og norsk motstandskamp under 2. verdenskrig ble enda bedre kjent blant flere, og at flere kunne få dypere innsikt i historien og således ikke glemme.

Det originale tungtvannet stod nemlig lagret i en garasje i hele tolv år, før vi i Samlerhuset i 2016 fikk tilbudet om å kjøpe det. Tungtvannet var hentet opp for forskningsformål i 2004. For var det faktisk tungtvann i tønnene som ble senket under Tinnsjøaksjonen under 2. verdenskrig?

Gir bort tungtvann til museer og historieinteresserte

Det hensatte tungtvannet gir vi nå bort til det norske folk samtidig som vi sørger for å gjøre det tilgjengelig for publikum i 12 museer i Norge. Så er det ikke fint at en privat aktør gjør dette historisk spennende materialet tilgjengelig, fremfor at det blir hensatt i en garasje, bortgjemt og utilgjengelig for evig tid?
Her kan du lese mer om historien bak tungtvannet og dykket i Tinnsjøen

 

Så hva mener du – tungtvann bortgjemt i en garasje, eller til historieinteresserte nordmenn og museer?

I 12 år stod det originale Tinnsjø-tungtvannet stuet bort i en garasje før Samlerhuset kjøpte det og delte det med norske samlere og museer

Her kan du lese om originalt Tinnsjø-tungtvann til Norges Hjemmefrontmuseum

er kan du lese mer om hvilke museer som får sin porsjon med originalt tungtvann fra fabrikken på Vemork