24. januar avgjøres det! Blir den norske storfilmen «Kongens nei» blant de endelig nominerte til Oscar for beste fremmedspråklige film? Jeg tror og håper at jeg uttrykker meg på vegne av historieinteresserte nordmenn når jeg, og vi i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, nå heier frem denne fantastiske filmen som retter søkelyset på en krigshistorie som har vært med og forme nasjonen!
Tok kontakt – ville belyse den viktigste beslutningen under krigen
Vi ble veldig glade tilbake i 2015, da skaperne bak filmen «Kongens Nei» tok kontakt med oss. De ønsket et samarbeid basert på vår rolle som historieformidler. Vi ser daglig at interessen for historie og ikke minst 2. verdenskrig er ubestridt. Stadig nye, viktige temaer bringes frem i lyset. Dagens, og kommende generasjoner får utvidet innsikt i historien. Det som fascinerte oss mest da filmskaperne tok kontakt, var at de ville belyse den delen av historien som kanskje var den viktigste beslutningen som ble tatt under krigen sett med norske øyne – nemlig Kongen og regjeringens nei til Hitler. En historie som etter min mening ikke er belyst nok fra før.
Forfatter Alf R. Jacobsen har skrevet den sterke skildringen «Kongens Nei». Regissør Erik Poppe i 2016 vekket historien til live og lot oss komme enda nærmere inn på personene i sentrum. Vi fikk oppleve kong Haakon, kronprins Olav og kronprinsesse Märthas tanker, kvaler og avveielser i disse kritiske aprildagene i 1940. Dette gir uvurderlig innsikt i hvilket press de var under, og ikke minst hvor avgjørende betydning deres beslutning kunne få.
Anders Baasmo Christiansen – hvordan forberedte du deg til rolle Kong Olav?
En av Norges mest populære skuespillere, Anders Baasmo Christiansen, spiller rollen som Kronprins Olav i «Kongens nei». Her forteller han til Samlerhusets magasin Mynt & Historie hvordan han forberedte seg til rollen som Kronprins Olav
Skuespiller Anders Baasmo Christiansen fortalte til magasinet Mynt&Historie om rollen som Kronprins Olav i filmen «Kongens nei»
Du kan også se intervjuet med Anders Baasmo Christiansen om hvordan han taklet de lange innspillingsdagene i kulda, og intervjuet hvor han forteller litt om egen historieinteresse.
Den 10. april sa kong Haakon VII tydelig nei til samarbeid med okkupasjonsmaktene. I ettertid tenker vi kanskje at det var en selvfølgelig og lett beslutning. Men vi skal ikke lengre enn til Danmark, der hans bror ga etter for Hitlers krav og satt som konge med en nazi-styrt regjering. Den styrke og selvfølelse dette nei-et ga nordmenn og Norges motstandskamp hadde enorm betydning ikke bare under krigen, men også i ettertiden. Dette nei-et kan antagelig sees på som en av årsakene til hvorfor det norske kongehuset står så sterkt den dag i dag.
Så hvorfor engasjerte vi i Samlerhuset oss for «Kongens Nei»?
På lik linje med at filmregissørene forteller historie på filmlerret, forfattere i tekstform, og kunstnere i form av ulike kunstverk, malerier og skulpturer, så har vi i Samlerhuset og Det Norske Myntverket en misjon om å formidle historie gjennom mynter og medaljer. Gravørene som er tilknyttet Norges og verdens øvrige myntverk gjenskaper også historiske personer og historiske hendelser i metall. Slik har det vært gjennom 2600 år, så lenge mynt- og medaljekunsten har eksistert. Sammen med dyktige forfattere fra ulike fagmiljøer, knytter vi historie sammen med samleobjekter. Den respekterte norske historikeren og forfatteren Alf R. Jacobsen, som skrev boken bak «Kongens Nei», har bidratt med den historiske dokumentasjonen til medaljen «Kongens nei», preget ved Det Norske Myntverket.
Så nå sier vi igjen JA. Vi sier JA til Oscar-nominasjon. Vi sier JA for det dyktige produksjonsselskapet Paradox, JA for de fremragende skuespillerne og ikke minst JA for regissør Erik Poppe! Vi sier JA fordi det med fortellerglede og presisjon er dokumentert for oss og for fremtidige generasjoner at det var viktig at KONGEN sa NEI!