, 27. april 2022

Russisk krigsskip, dra til…!

Samlerhuset Ukraina frimerke russisk krigssip
Vinnerbildet i konkurransen til Ukrainas postvesen, malt av Boriz Groh. (Foto: Ukrposhta)

Da et russisk krigsskip prøvde å overtale grensevakten ved Slangeøya ved Krim om å overgi seg, fikk de svar på tiltale. Nå er hendelsen foreviget på et svært ettertraktet frimerke.

Historien har gått sin seiersgang over hele verden fra det hendte den 24. februar i år. Skipet skal ha sagt noe i retning av «Dette er et russisk krigsskip. Vi foreslår at dere legger ned våpnene deres og overgir dere.» Det var da de ukrainske grensevaktene svarte så kjølig og lakonisk at de ville ha gjort Leonidas og hans 300 stolte. Svaret var «Русский военный корабль, иди на хуй», eller «Russisk krigsskip, dra til…!».

 

Ukrainsk grensevakt og russisk krigsskip foreviget

Opprinnelig gikk historien dit at grensevaktene ble drept av de russiske krigsskipet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa at grensevaktene skulle få medaljen «Ukrainas helt» posthumt. Deretter viste det seg at grensevakten hadde overgitt seg, og at de ble fengslet og sendt til Sevastopol. Og så fikk altså situasjonen en enda mer surrealistisk vending:

Soldaten som kom med kommentaren ble løslatt i en fangeveksling, og fikk «Ukrainas helt»-medaljen. Skipet som hadde erobret Slangeøya, «Moskva», ble senket den 13. april, to uker etter at soldaten fikk sin medalje.

 

Frimerket som symboliserer kampviljen

I kjølvannet av hendelsen, arrangerte Ukrainas postvesen en konkurranse rundt dette utsagnet. Mange forslag kom inn, og til sammen 20 kandidater kom videre til finalen, der folket stemte. Vinnerbildet ble altså det til Boriz Groh, et av få som ikke inneholdt heler eller deler av sitatet. Groh har brukt fargene godt for å få fram det ukrainske flagget i tegningen, der havet og himmelen er det blå og Slangeøya er det gule. Krigsskipet er i bakgrunnen i svak grå, og går nesten i ett med bakgrunnen. Dette gjør at soldaten selv står markant ut i bildet.

Å si at frimerket ble populært er en grov underdrivelse. Folk sto i kø, og det skal ha vært håndgemeng for å få tak i dem. Det ble solgt hele ark med frimerket til privatpersoner. Nå kommer frimerket også utenfor Ukrainas grenser, og det er blitt solgt for mange hundre kroner på internasjonale forhandlingssteder.