, 20. april 2018

Quiz om norske sedler

Helgequizen handler om norske sedler. Hvor god er du? Husker du tilbake til de gamle sedlene, elller har du sett dem på bilde? Prøv deg på en quiz om norske sedler her!

Norske sedler har eksistert i lang tid, men den første «offisielle» utgaven kom i 1877. Siden da har en rekke mennesker og motiver vært på sedlene. De fleste av disse knyttes tett til norsk historie og kultur, og de er en god påminner om hva som har gjort Norge til hva det er. Men hvor godt kjenner du igjen norske sedler? Hvem var det som var på nynorskseddelen? Hvordan var det med søskenparet som har vært innom flere norske sedler? Hvem er på sedlene vi nå bruker? Prøv vår quiz og se hva du kan!

 

 

Den syvende seddelrekken er den som nå fases ut. Allerede er 100- og 200-seddelen med henholdsvis Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland på vei ut. Men hvem er på 1000-kroneseddelen som er gangbar en stund til?

Riktig! Feil

Edvard Munch ble den første maleren som kom på en norsk seddel.

Samlerhuset hadde en kåring av tidenes norske seddel, og vinneren ble "tømmerfløteren". Baksiden har bilde av tømmerfløtere, men hvem er det bilde av på forsiden?

Riktig! Feil

Henrik Wergerland var både med på denne 100-kronen og den som fulgte.

I den fjerde utgaven/seddelrekken kom den berømte gultieren ut. Men hvem var det bilde av på forsiden (se bilde)?

Riktig! Feil

Christian Michelsen var avgjørende da Norge erklærte seg uavhengig av Sverige i 1905.

500-lappen har variert i farge. Hvilken farge hadde den i den fjerde og femte utgaven/seddelrekken, med Nils Henrik Abel på?

Riktig! Feil

Siden var den blå (Grieg) og gul (Undset).

Blåtieren med Fridtjof Nansen på ble erstattet av en mynt. Når var første år seddelen ikke lenger var gyldig?

Riktig! Feil

Seddelen var gyldig til og med 1984, etter at den litt tunge 10-kronermynten med Olav V var introdusert året før.

Et motiv som ofte gikk igjen, var bilde av disse to herrene som kom med allerede i andre seddelrekke/utgave. Men hvem er de?

Riktig! Feil

Christie spilte en viktig rolle i Norges kamp for selvstendighet i 1814, og Tordenskiold bekjempet den svenske flåten tidlig på 1700-tallet. Det er mulig dette valget var et pek mot Oscar II i unionens siste dager.

Hvem var på 50-kroneseddelen da Camilla Collett var på 100-kroneseddelen? Seddelen er kjent fordi den hadde en litt annen måte å beskrive Norges Bank på.

Riktig! Feil

Det mest provoserende med denne seddelen var at den sto på nynorsk, og det sto Noregs Bank. Enkelte sedler ble "rettet" av brukere.

Det nye temaet på de norske sedlene er havet. Hvilket av disse motivene finnes på den nye 500-kroneseddelen?

Riktig! Feil

I tillegg til oljeplattformen er redningsskøyter representerte.

I tiden rett etter andre verdenskrig kom de svært nøytrale sedlene i "ombyttingsserien" ut. Hvilken valør falt midlertidig ut i denne serien? Den kom tilbake, og har nå et gulbrunt skjær.

Riktig! Feil

Hvilken av disse valørene er aldri blitt gitt ut på seddel?

Riktig! Feil

1 og 2-kroner varte i relativt kort tid, mens 5 kroner varte helt til 1963, da"kumlokket"-mynten tok over.