, 4. juni 2018

Quiz om kroner og øre

Hva kan du om kroner og øre? Ta vår quiz og finn ut om du tilhører Myntverket eller om du er mer typen som knapt har sett mynter.

Kroner og øre er populære samleobjekter, og mange er opptatt av å kunne sitt om disse myntene. Men hvor flink er du på myntene våre? Ta quizen og prøv!

Som vanlig har vi laget en quiz om mynter. Også her er det fire alternativer og spørsmål man bør lese gjennom før man svarer. Dagens tema er altså «kroner og øre», som tok over for spesidaler i… ja, når var det? Og hvem var konge? Og hvilke dyr har vært på kroner og øre på midten av 1900-tallet? Hvilke valører var det?

Det er i det hele tatt nok av spørsmål å svare på for den quizglade. Og får du det ikke til første gang, er det bare å prøve igjen!

Hvilken valør hadde mynten som ble kalt "kumlokket"?

Riktig! Feil

"Kumlokket" var femkronen. Den ble kalt det fordi den var så stor. Den var tre og en halv millimeter større enn dagens femkrone, og den veide halvannen ganger så mye. Kuriøst nok er firmaet som lager kumlokk, Ulefoss Jærnverk, Norges eldste bedrift. De som preget femkronen med samme kallenavn, er Norges nest eldste.

Litt vanskeligere nå: I 1919 kom de siste 1-kronene med sølv ut. Først i 1925 kom det ut nye 1-kroner. Hvilket materiale var de laget i?

Riktig! Feil

Kobbernikkel tok over. Sink ble regnet som laveregrads metall, og bare brukt i Norge under andre verdenskrig. Nysølv ble først brukt i 1983 og titan er aldri brukt i norske mynter.

I 1958 kom "dyremyntene". Hvilken valør hadde norsk elghund på myntene?

Riktig! Feil

Den norske elghunden var på 50-ørene. Den karakteristiske krøllete halen gjør hunden lett gjenkjennelig, og det er Norges nasjonalhund.

Toøren hadde bilde av en tiur, og ettøren et ekorn. Begge valørene forsvant samme år. Hvilket år er det siste året det kom ut 2- og 1-ører?

Riktig! Feil

I 1982 forsvant for øvrig 5-øren og 25-øren, begge visstnok fordi det kostet mer å produsere dem enn de var verd.

Når kom den første norske kronen med hull i?

Riktig! Feil

I 1920 ble det hull i myntene for første gang. 1-kronen på bildet kom først i 1997, og er kun et illustrasjonsbilde.

Når ble det innført kroner og øre i Norge?

Riktig! Feil

Carl XV var den siste kongen med bare speciedaler. Kort inn i Oscar IIs regjeringstid ble altså kroner og øre innført.

Var det dyr på 5-kronemynten (kumlokket) til Olav?

Riktig! Feil

Det var ingen dyr på "kumlokket". Derimot var det bilde av riksvåpenet, som mange hadde savnet på "dyremyntene".

Hvilken av myntene fra Kong Olavs siste rekke ble ikke videreført under Kong Harald V?

Riktig! Feil

Den tykke mynten med Olav V på ble ikke gjentatt under Harald V. I stedet kom en slankere utgave. Tiøren forsvant helt etter Kong Olav V, og dukket aldri opp under Harald.

Den høyeste valøren innen sirkulasjonsmynter under Harald V er 20 kroner. Under Olav V var det 10 kroner. Hva var den høyeste valøren som ble preget under Haakon VII?

Riktig! Feil

20 kroner ble rikitgnok bare preget i 1910. Den var i gull.

Hvilken av disse påstandene stemmer IKKE?

Riktig! Feil

I 2013 kom det ut en sirkulasjonstier med spesialpreg for å markere kvinnenes stemmerett, men ellers kom det ingen tradisjonelle mynter. Under Haakon VIIs tid var 5 kroner alltid en seddelvalør. 10-kronen avbildet ble kalt blindetieren. Derimot kom det en ny 1-krone allerede to år etter at Norge gikk over fra speciedaler til kroner.

Quiz om kroner og øre
Myntmester
Du er svært flink på dette med mynter! Her kan du lære de fleste en del om mynter.
Ivrig samler
Du kan dine mynter, og er en ressurs for de fleste som har noe å lure på rundt mynter.
Følger ganske godt med
Mynter kan du kanskje ikke sååååå mye om, men du følger med i tiden.
Kontantfri
Du er kanskje ikke så vant til mynter?

Share your Results: