, 18. januar 2019

Quiz: Norge og andre verdenskrig

Hva kan du om andre verdenskrig? Ta vår quiz og se hvordan du gjør det?

Det er 74 år siden andre verdenskrig ble avsluttet. Samtidig er krigen aldri helt over. Det var en dramatisk tid som lærte oss noen viktige lekser om menneskeverd og brutalitet. En ubehagelig allianse mellom demokratiske land og en diktatorisk enstatsrepublikk i form av Sovjetunionen lyktes da de hadde en felles fiende. Og dette altså til tross for at Sovjetunionens fiende tidligere var deres på sett og vis allierte.

Den felles fienden i andre verdenskrig var Nazi-Tyskland, Italia under Mussolini og Japan under Hirohito. De tre landene hadde brutale diktaturer, og spesielt i Tyskland og Japan fikk «undermennesker» gjennomgå. Dette styret var imidlertid ikke bare presset på befolkningen. Andre verdenskrig var en oppvåkning både for dem og for andre mennesker med tanke på hvor langt man var blitt drevet i behovet for syndebukker og hatobjekter. Når det heter at vi aldri skal glemme, er det også dette vi aldri skal glemme. Kinesere, jøder, sigøynere, slavere, homofile og en rekke andre «uønskede elementer» fikk gjennomgå i en rasepolitikk som fortsatt gir ubehagelige følelser.

Norge ble som kjent invadert, men vi fant oss lite i det. Quisling måtte som kjent forby det å stå om det var ledig plass ved siden av en nazist på trikken. Binders, illegale aviser, skjulte radioer og en rekke andre gjenstander var med på å vise hverdagsmotstand. Motstandsbevegelsen hjalp til med å forsure tysk okkupasjon av Norge og delvis også i deres krigføring. Krigsseilere og krigsflyvere ofret livet for at de allierte skulle lykkes i kampen.

Med dette i tankene:

Hva kan du om Norge og andre verdenskrig?

[wp_quiz id=»3406″]