, 14. november 2018

Quiz: Kan du dine skillinger og daler?

Hva kan du om norske mynter? Kan du forskjell på kroner og mark, skillinger og daler? Ta quizen og prøv!

Norske skillinger og daler, penninger og mark, kroner og hvid har en lang historie. Men kan du egentlig nok om disse myntene fra dansketiden?

NB: For å ta denne quizen, anbefaler vi på det sterkeste at du leser vår oversiktsartikkel om emnet først

Ja, altså, skillinger og daler ble brukt også i mesteparten av unionstiden, men nå konsentrerer vi oss om tiden da hovedstaden var i København. På den tiden var mark, kroner, skilling og daler preget i rent sølv, og verdien var den samme som sølvverdien. Noen sølvmynter hadde mindre sølv enn de skulle ha, og noen svært få hadde mer. Hadde man for lite sølv, het det at mynten var underlødig. Disse myntene var lite populære.

Vi tar oss friheten om nok en gang å minne om , vår oversiktsartikkel om de norske myntene. Der kan du lese om alle de myntene som ble brukt da kongene som oftest het Christian eller Frederik. Disse myntene har satt sitt preg på både språket («skillingsvise», «kurant») og på historien. Dersom du allerede har tatt quizen og synes resultatet ikke ble helt det du håpet på, kan du trøste deg med at dette er en vanskelig quiz om du ikke har lest deg opp. Det å skille mellom penninger og hvid, skillinger og daler, kroner og mark er ikke lett.

 

Vis hva du kan om skillinger og daler!

Som vanlig i gode quizer, er det viktig ikke å svare raskt. Du får ingen bonus for å være hurtig. I tillegg liker vi å stille spørsmål på en snedig måte. Dersom du leser nøye, oppdager du ofte at spørsmålet egentlig ikke er det du tror det er. Vi anbefaler derfor quizzere å ta denne quizen i sitt eget tempo.

Når det er sagt, her er det bare å kaste seg over spørsmålene og se hvor flink du er på mynthistorien! Lykke til, og husk at det er lov å ta den flere ganger!

[wp_quiz id=»3268″]