, 25. mai 2021

Quiz: Hva kan du om Norges kongehus?

Foto: Morten Brun, Det kongelige hoff

Det er nå snart 30 år siden Harald V ble konge av Norge og leder for Norges kongehus. Men hvor mye vet du om kongehuset, familien og alt som er knyttet til det?

Norges kongehus har eksistert siden november 1905. I den tiden har mye skjedd. Vi har hatt interne stridigheter på 1920-tallet. På 1940-tallet ble vi invadert av  en usedvanlig ondsinnet styrke. Deretter brettet vi sammen opp ermene og bygde opp landet som én nasjon. Nå er vi rike og uvante med nedgangstider. Midt i det hele har Norges kongehus spilt en viktig rolle i utviklingen mellom konservativ og radikal, moderne og nostalgisk, liberal og reaksjonær. Et sterkt flertall i Norge vil beholde monarkiet, og selv blant de som er republikanere, er det ingen hast. Kongehuset er en vesentlig del av Norges identitet.

Test deg om Norges kongehus!

Men hvor mye vet du om dem? Hva kan du om slottet, familien, kongens person og dynastiet? Vi laget en enkel oversikt om åtte uvalige fakta om kongehuset her, dersom du er nysgjerrig. Likevel trenger du ikke være en ekspert på konger og slott for å greie denne quizen. Den har fire alternativer, og som regel er et av dem ikke voldsomt trolig. Så sats på magefølelsen og prøv deg på vår quiz om kongehuset her!

[wp_quiz id=»5277″]