, 22. mars 2019

Quiz: Hva kan du om Europas historie?

Europas historie er svært relevant for nordmenn. Men hvor mye husker du av det du lærte på skolen? Er du Europas midtpunkt eller en periferi?

Europas historie er historien om geografisk nest minste kontinent. Samtidig har Europa gjennom historien påvirket samtlige andre kontinenter gjennom kunst, kultur, krig, misjonering, industrialisering, medisin og en rekke andre emner. Europas historie er derfor en historie med ringvirkninger gjennom hele verden. I tillegg har den formet hvem vi er gjennom verdier, handlemåter, verdensanskuelse og så videre. For ordens skyld ser vi på Europas historie fra etter Romerrikets fall.

Ikke gå glipp av flere saker på Samlerhusetbloggen! Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Det å kunne Europas historie er derfor å kunne sin egen historie. Det er imidlertid ikke uvanlig at folk ikke får påfyll med historiekunnskapen etter videregående. Og hvordan var det igjen? Hvem sa at «Her står jeg, jeg kan ikke annet»? Og gjorde han det, eller var det bare en god historie? Hvem gikk til krig mot hvem i Tredveårskrigen? Hvor startet den industrielle revolusjonen? Kort sagt:

 

Hva kan du om Europas historie?

Etter at Romerriket ble beseiret, var begrepet "keiser" ikke brukt igjen før 800, da den første tysk-romerske keiseren ble kronet. Hvem var dette?

Riktig! Feil

Karl den store ble kronet. Han hadde selv erobret alt det som var inkludert i Det tysk-romerske rike.

Etter århundrer med splittelse, trusler og flere paver på en gang, begynte folk å få nok av kirkens maktmisbruk. I 1517 startet en religiøs reformasjonsbevegelse som forandret Europas historie for alltid. Hvem sto bak denne bevegelsen?

Riktig! Feil

Martin Luther sto bak den mest vellykkede protestantiske bevegelsen. Bildet viser riksdagen i Wurms fire år senere, da han visstnok sa til sitt forsvar "Her står jeg, jeg kan ikke annet",

Hvilken revolusjon fra slutten av 1700-tallet hadde slagordet "Frihet, likhet og brorskap"?

Riktig! Feil

Dette var slagordene til den franske revolusjonen. Den tyske revolusjonen fant vi på, den amerikanske var mer en uavhengighetskrig og den russiske skjedde i 1917.

Hva het perioden i Europas historie som var kjennetegnet av sterke kontraster, overdreven stil, bevegelse og storhet, og som inkluderte malere som Rembrandt, Caravaggio (bildet) og Vermeer og komponister som Händel, Bach og Vivaldi?

Ordet betyr "ujevn perle"
Show hint
Riktig! Feil

Barokken er riktig svar. Perioden var preget av stor religiøs splittelse, og religion ble brukt både av kunstnere og musikere. Renessansen var noe tidligere, og manierismen var en kort periode som kom rett før barokken, og som ikke eksisterte innen musikkhistorie.

Jeanne d'Arc er en usedvanlig viktig figur i fransk historie. Men i hvilken krig kjempet hun?

Riktig! Feil

Riktig svar er hundreårskrigen. Frankrike får ofte gjennomgå for krigsinnsats, men de vant denne krigen, og sendte engelskmennene tilbake til England. Ifølge historiker Niall Fergusson har Frankrike (og Gallia) deltatt i 168 slag siden 387 f.Kr. og vunnet 110.

På 1200-tallet var denne italienske bystaten Middelhavets europeiske stormakt. De kontrollerte mye av handelen, styrte direkte mange byer direkte eller indirekte, bestakk viktige folk og fikk startet et eget korstog (det fjerde). Deres leder var en doge. Hvilken bystat tenker vi på?

Riktig! Feil

Alle disse områdene var ganske så sterke på denne tiden, men særlig Firenze og Milano hadde sin storhetstid på 1400-tallet. I tillegg var det bare Venezia som var direkte involvert i det fjerde korstoget, og bare de hadde en doge.

Til tross for mange forsøk, ble Tyskland aldri samlet gjennom folkelig opprør. I stedet var det en adelsmann fra Preussen som samlet landet gjennom diplomati og propaganda. Hva het han?

Riktig! Feil

Otto von Bismarck ikke bare samlet Tyskland, men han lyktes å holde de andre europeiske stormaktene i sjakk gjennom dyktig diplomatisk spill.

Han ble verdens første mann i verdensrommet og verdens første i bane rundt jorden. Han ble en nasjonalhelt, men døde tragisk i flykræsj i 1968. Hva het han?

Sukanta Pal
Riktig! Feil

Riktig svar er Juri Gagarin. Valentin Teresjkov er vår maskulinisering av Valentina Teresjkova, verdens første kvinne i rommet (1965). Aleksei Leonov var den første som gjennomførte en romvandring. John Glenn ble den første amerikaneren til å gå i bane rundt jorden, omtrent ti måneder etter Gagarin.

Han beseiret Harald Hardråde ved Stamford Bridge, men tapte kort tid etter ved slaget ved Hastings. Hva het han?

Riktig! Feil

Alle disse var konger av England, men bare Harold Godwinson var med i begge slagene i 1066.

På 1500- og 1600-tallet var en union av to land et av de største i Europa. Det strakk seg nesten helt til Svartehavet, og var en stormakt, om enn ustabil. I 1793 var det ingenting igjen av landet. Begge de to delene oppsto igjen etter første verdenskrig, og er nå selvstendige land. Hvilket land snakker vi om?

Riktig! Feil

Polen-Litauen var enormt, men svært dårlig styrt. I Polen hadde alle medlemmer av parlamentet vetorett, noe som skapte uttrykket "polsk riksdag", det vil si kaos der ingenting blir gjort.

Quiz om Europas historie
Solkonge

Du er jo rene eksperten! Akkurat som solkongen er du Europas naturlige midtpunkt, og vi soler oss alle i glansen din!
Rikskansler

Du har god kontroll på mye om Europa, men av og til kan du bli litt satt ut. Likevel, flott kjempet!
Belest opprører

Som Jan Hus og Martin Luther er du godt belest, og du aksepterer ikke status quo. Imidlertid er det kanskje noen ting du burde bli litt bedre på før du blir en ekspert.
Europa? Pøh!

Europa er kanskje ikke noe for deg?

Share your Results: