, 8. mai 2020

Hva kan du om 8. mai?

8. mai ble feiret over hele landet. Dette bildet er imidlertid fra 9. mai i Trondheim, der fanger fra hvilken fangeleir kom hjem?

I dag, 8. mai 2020, er det 75 år siden Norge ble fritt. Dette er en viktig merkedag der vi må gjenta lærdommen for ikke å gjenta feilene. Men hva vet du om lærdommen om 8. mai?

Frigjøringsdagen representerte den første dagen Norge virkelig fikk føle på frihet siden 1814 – senest. Selv om vi ble uavhengige fra Sverige i 1905, var det få egentlige forskjeller i hverdagen. Da Norge ble kvitt åket i mai 1945, var det en helt annen situasjon. Undertrykkelse, matmangel og harde straffer hadde vært regelen i fem år. Nå var det ikke det lenger slik. Norske flagg, forbudt i størstedelen av okkupasjonen, ble funnet fram, blendingsgardiner ble brent og jubelen sto i taket. For et folk som hadde vært i tottene på hverandre gjentatte ganger i mellomkrigstiden, sier det en god del at det gikk så ordnet for seg.

Den 8. mai er en dag som skal og bør markeres med kloke ord og gode taler, fine bilder og gode ønsker for framtiden. Men den kan også markeres litt mindre formelt, med en quiz. Denne 8.mai-quizen er kanskje litt utfordrende, men se heller på den som en måte å tilegne deg litt fun facts fra frigjøringsdagen dersom den ble litt vanskelig. Og det er helt innafor å ta den to ganger før du deler den.

 

 

Hva kan du om 8. mai?

[wp_quiz id=»4683″]