, 20. oktober 2017

Quiz: Hva kan du om Harald Hårfagre?

Harald Hårfagre samlet som kjent Norge til ett rike. Men hva kan du om ham?

Vi er stadig opptatt av vikingtiden, og lanserer nå en quiz om Norges første enekonge, Harald Hårfagre. Hvis du vil lese deg opp før quizen, kan du lese deg opp her.

quiz om Harald Hårfagre

Er du klar? Sikker? OK, da begynner vi:

Harald Hårfagres far var ifølge sagaene en svarthåret småkonge som gikk gjennom isen da han skulle ta en snarvei hjem fra gjestebud. Hva het han?

Riktig! Feil

Harald Hårfagre ble i sin samtid kalt Harald Luva. Hva betyr Luva?

Anders Kvaale Rue
Riktig! Feil

Foreningen «Funn i Hafrsfjord», med Samlerhuset som aktiv bidragsyter, leter etter rester etter Harald Hårfagres slag om Vestlandet. Men i hvilket fylke ligger Hafrsfjord?

Riktig! Feil

Ifølge Snorre Sturlasson samlet Harald Hårfagre Norge til ett rike etter at en kongsdatter nektet å gifte seg med ham før han hadde gjort det. Hva het hun?

Riktig! Feil

Hvilket kallenavn fikk eldstesønnen til Harald Hårfagre etter at han bekjempet sine brødre i kamp om makten?

Riktig! Feil

Blant Harald Hårfagres motstandere var det egder, teler og horder. Hvor kom hordene fra?

Riktig! Feil

Ifølge en av mytene ble Harald Hårfagre oppfostret av Odin selv. Flere av tingene Odin eide opptrådde i par eller grupper. Hvilket av disse parene var ikke dyr?

Riktig! Feil

Haralds eldstesønn Eirik ble selv bekjempet av sin halvbror, som vokste opp i England. Hva het han?

Riktig! Feil

Vikingenes siste selvstendige område i Storbritannia opphørte i 954 da vikingene ble bekjempet av en engelsk konge med et litt uvanlig kongenavn. Hva het han?

Riktig! Feil

En av Harald Hårfagres hovedseter lå på Avaldsnes. Hvilken øy ligger Avaldsnes på?

Riktig! Feil

Hva vet du om Harald Hårfagre?
Vikingkonge
Dette var imponerende! Du er vel ikke historiker? Du har uansett god kjennskap til vikingtiden og til rikssamlingen. Vi applauderer innsatsen!
Høvding
Vikingtiden, og særlig Harald Hårfagre, kan du godt. Det holdt nesten til toppen, men ikke helt. Likevel er det mer enn godkjent. Bra kjempet!
Tredje viking fra høyre
Du er litt som folk flest. Du kan litt om Harald Hårfagre, men ikke mye. Det er ikke verst, men prøv gjerne igjen og se om du kan gjøre det litt bedre.
Trell
Det er ikke alle forunt å kjenne sin vikingtid. Du kan sikkert imponere med mye annet, men Harald Hårfagres tid er nok ikke ditt favorittområde. Vi mener likevel at det er mye interessant å lære om Harald Hårfagre, og du kan lese om ham her.

Share your Results: